Nu får kulturhusockupanterna bestämma sig!

Vk skriver idag om kampen för ett kulturhus, alltså om de gamla lokstallarna som ockuperats och nu går under namnet Umeå Kulturhus. Här finns hemsidan och här finns Facebookgruppen.

Jag sitter i styrelsen för det kommunala bolag som äger Kulturhuset, Umeå C utveckling AB. Och jag tror det han vara på sin plats att förklara hur allt hänger ihop.

Umeå Kommun, har köpt hela den gamla järnvägsstationsfastigheten av Jernhusen (SJ) Det är all mark från Lantmännen till Ö Kyrkogatan, inkl Stationshuset, lokstallarna mm. Syftet med köpet är att bygga ett nytt resecentra (kombinerad buss och järnvägsstation) på f.d. godsbangården, där det gula huset med solariet och USM håller till.

För att få mer plats för regionbussarna som har det trångt på nuv. busstation, och skapa en smart satation där du lätt kan byta mellan buss och tåg.

Och i samband med detta så är då planerna att sälja nuvarande stationshus, som VK skriver i denna artikel .

Frågasn om hur man på bästa sätt hanterar de som idag ovkuperat lokstallarna är inte enkel, jag tycker att det är kul med ett genuint gräsrotsengagemang, och även om man i grunden begått en olaglig handling genom att ockupera ett hus man inte äger, så finns det tycker jag en fin tanke bakom att skapa en kulturell mötesplats öppen för alla Umebor.

Problemet för mej är att jag sitter som styrelseledamot i det bolag som äger detta hus, och i och med det så är jag ansvarig om någon skadar sig eller om det skulle ske en olycka under något av arrangemangen i huset.

Detta förhållande gäller så länge som de som driver huset inte skriver under ett avtal med fastighetsägaren (Umeå C Utveckling), vi har från bolagets sida lämnat ett förslag till hyresavtal, och jag hoppas innerligt att ockupanterna väljer att skriva under.

Umeå Kommun och bolagsstyrelsen har varit väldigt tillmötesgående ända sedan huset ockuperades och nu tycker jag att det är dags för ockupanterna att upphöra med ockupationen.

Antingen ser man till att bli hyresgäster och ta ansvar för att utveckla verksamheten, eller så får man packa ihop och lämna huset!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.