Vads får ubåtsjakten för konsekvenser?

Den nu pågående ubåtsjakten i Stockholms skärgård är ju förstasidesnyheter och jag tycker det känns väldigt olustigt att återigen se marinens fartyg på jakt efter främmande farkoster långt inne på svenskt territorialvatten. Samtidigt hänger detta ihop med en tuffare hotbild vi sett under de senaste åren runt Östersjön och i östra Europa, med Ukrainakonflikten som ett bra exempel.

Som jag ser det så har FM torrt på fötterna när man nu kastar loss stora resurser i denna ubåtsjakt, eller underrättelsinhämtning som man kallar det (återkommer till varför)

Hår kommer några tankar jag haft under helgen som varit.

Kommer man att hitta någon Ubåt, och kanske beskjuta eller tvinga upp/Beslagta någon Ubåt?

Nej, och då inte främst för att förmågan att hitta och bekämpa inte finns utan snarare för att det ligger inte i någons intresse att göra detta. Detta handlar om att visa främmande makt att vi kan, upptäcka, finna och vid behov beskjuta.

Har vi rustat ner försvaret för mycket?

Både jag och nej, det som nu sker visar väl hur oerhört viktigt det är med långsiktighet i försvarspolitiken och att den hela tiden präglas av breda överenskommelser eftersom alla försvarsbeslut sträcker sig över många mandatperioder. Det som skedde var ju att man bedömde att hotbilden mot Sverige bedömdes som avsevärt förändrad efter kalla krigets slut och därför ställde vi om från Invasionsförsvar till Insatsförsvar, vilket gav oss en betydligt minskad försvarsförmåga.

Vad bör vi göra nu?

Det verkar ju som att ”den ryska björnen” har vaknat igen så jag tror att vi kommer få se ökade förslagsanslag i framtiden, jag tror det kommer att finnas en bred politisk enighet om att Sverige behöver ett ökat försvar.
Men här finns det en jätteviktig sak: Ge försvaret en större budget! Men lås inte pengarna i långa materielbeställningar! För detta är ett av försvarsmaktens stora dilemman, en alldeles för stor del av budgeten är låst i materialinköp som beslutades om för flera år sedan vilket gör att vi köper in grejer som inte behövs. Exempelvis JAS-plan där vi har alldeles för många sett till vilka flygande förband vi har idag. Skall en ökad budget vara effektiv låt då ÖB prioritera vad pengarna skall gå till, ny, materiel, mer flygtid till flygvapnet, fler soldater osv.

Skall värnplikten återinföras?

Nej! Det var fel att avskaffa den, (i fredstid vill säga, värnplikten finns ju kvar men i praktisk mening är den meningslös eftersom ingen gör ”lumpen”) men jag tror inte det är praktiskt möjligt att återuppbygga den apparat som det skulle innebära att återinföra den militära grundutbildningen på klassiskt sätt. Tänk bara på alla regementen som avvecklats, alla grejer som skulle behöva köpas in på nytt. De som nu ropar på återinförande av värnplikten bör räkna på kostnaderna också.

Kan det ha varit en Holländsk Ubåt?

Nej! Däremot så har Holländska fartyg samövat med Svenska i en gemensam övning tidigare så därför finns det Holländska fartyg i Östersjön

Hur är det med uppgifterna om moderskepp?

Det är två ryska fartyg som i media utpekats som möjliga att ha kontakt med en ev. ubåt (under förutsättning att den är rysk), framförallt NS Concorde. Något som är intressant i det som jag bedömer som lite av en psykologisk kamp som förs från svenska försvarsmaktens sida är att ett av de fartygen, nu skuggas av några av de Holländska fartyg som deltog i den gemensamma övningen, för mej är signalen tydlig: ”Hallå mucka inte med oss, vi har kompisar!”

Varför finns ubåten här, vad gör den?

Jag tror inte det är mer mystiskt än att man varit här för att spionera på den internationella övningen som bla. innehöll Svenska och Holländska fartyg.

 

 

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Per-Ola Moström

    Det är väl inte konstigt att en rysk tanker ligger ute och snokar. Dom får sig stora skratt över hur svenska militärer jagar minkar eller lyssnar på sill-fisar. Och så får dom ju se hur få båtar sverige har!
    Det är ju bara att räkna!

    Skulle ryssar vara intresserade av Sverige är tipset:
    1. Ta en turistresa till Stockholm.
    2. Hyr en båt och kör ut i skärgården (det finns inga stängda platser där)
    3. Se på alla kala kobbar i lugn och ro!

    Funkar inte det:
    Kolla in Google Earth.
    Där ser man i DETALJ vad som finns i Stockholms skärgård!

    Amerikanska militärer får se ALLT militärt i Sverige. De flyger över Sverige regelbundet. Övar här. Fäller övningsbomber här! Tro 17 att högern vill ha in Sverige i Nato!

    Vi har varit neutralt i över 100 år och det har funkat! Nu vill man att Natobaser ska var i Sverige!
    Fy 17!

    Se också den här filmen och lär av historien:

    https://www.youtube.com/watch?v=94TNy3SjEA0

  2. Bergis

    Låt Putin leka i skärgården. Han har i alla fall inte råd att invadera oss. Ryssland är idag ett
    u-land jämfört under det kalla kriget.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Så kan man tycka, men det är för ett land viktigt att visa att man har förmåga att försvara sitt territorium.

  3. Lars Gidlöf

    Hej

    Det är ett tankfartyg M/T NS CONCORD och icke ett moderfartyg. Det är mkt vanligt att ligga och vänta på lastordrar för dessa fartyg, speciellt då marknaden är dålig.

    Hur kan man som förtroendevald bara hänvisa till vad skvallerpressen skriver och utan att kritiskt granska va de skriver?

    Varför är Ni politiker så världsfrånvarande? Räcker det inte se på Er fd partiledare, blev Näringsminister, enda meriten var att driva Hushållssällskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.