Regeringens klimathaveri och eftergifter till Polen

Denna vecka så så hölls ett regeringstoppmöte om EU:s kommande klimatmål, inför detta möte sökte regeringen stöd i riksdagens EU-nämnd för den position som man ville att Sverige skulle inta i detta möte. Det är kortversionen man kan se i YouTube klippet ovan. För den som anser att klippet ger en missvisande bild av vad regeringen sökte stöd för så kan man se hela sammanträdet här, Utfallet blev i alla fall det Eskil Erlandsson skrev i detta pressmeddelande: ”Löfven till Bryssel med alliansens klimatmål”.

Tyvärr så blev utfallet i förhandlingarna ännu sämre än någon hade kunnat hoppas. Eller som Lena Ek säger här:

”Efter veckans EU-förhandlingar om klimatmålen står det klart att den svenska vänsterregeringen sviker klimatet. Det beslut som Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställt sig bakom innebär bland annat stora eftergifter till Polen, ett land med lägst klimatambitioner i hela EU. 

– Det här går inte att kalla för någonting annat än ett klimatsvek. Regeringen lyckas inte upprätthålla Sveriges starka ställning i klimatdebatten och tillåter nu att länder som Polen sätter ramarna för EU:s klimatpolitik, säger Lena Ek, vice ordförande i Miljö- och Jordbruksutskottet.”

Jag tycker det är beklagligt att vi nu har en regering som inte förstår värdet av att förvalta det faktum att Sverige räknas som världens grönaste land, utan istället kompromissar bort oss med Polen.

”Även Eskil Erlandsson, vice ordförande i riksdagens EU-nämnd, är mycket kritisk till regeringens agerande. 

– Varje gång som regeringen har kommit till EU-nämnden har det varit en fars. Olika besked från olika ministrar och bristfälliga underlag. Det har varit en uppvisning i illa skött regeringsarbete helt enkelt, säger Eskil Erlandsson.”

EU ledarnas genomdåliga kompromiss kommenteras på detta sätt av ALDE, den partigrupp i Europaparlamentet som Centerpartiet tillhör.

Jag hoppas det vi såg i veckan var en engångsföreteelse och att Sverige framöver kommer att fortsätta vara en kraft för ett framtida Europa som ser miljöutmaningarna som möjligheter och inte något man kompromissar bort sig i!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.