Decentraliserade skattebaser framtiden för småkommuner på landsbygden.

Läste denna artikel av PO Tidholm ”Jag blir inte klok på det här”

Och funderade en stund, och kom fram till att han faktiskt har ett korn av sanning i sina resonemang. Och det handlar om kommunernas ständiga jakt efter pengar, eller rättare sagt skatteintäkter.

Förenklat kan man säga att en kommuns intäkter är Kommunalskatten från medborgarna, vad man får ifrån det kommunala skatteutjämningssystemet samt avgifter mm.

Dessutom är de svenska kommunerna i teorin bland de mäktigaste i världen då de äger rätt att själva fastställa nivån på kommunalskatten. Problemet som jag ser det är att det är ingen lösning för en kommun med minskande och åldrande befolkning. I hela världen, så även i Sverige ser vi hur urbaniseringen blir en alltmer tydlig trend. Människor dras till de större städerna och allt färre bor på landsbygden. Delvis är detta en effekt av att de klassiska landsbygdsnäringarna, även om de bidrar med lika mycket pengar till vårt gemensamma BNP nu som förr inte tarvar så många anställda. (Och det är de anställda som är bosatta i kommunen som genererar kommunen inkomster.)

Det gör att glesbygdskommunernas jakt på nya företag, riskerar att ha en viss ”kissa i byxorna effekt” även om man startar nya företag, så är det inte givet att det ger kommunen inkomster, utan kanske bara kostnader. Därför tycker jag det är viktigt att vi hittar mer stabila inkomstbaser för kommunerna, en sådan uppkom faktiskt när den statliga fastighetsskatten omvandlades till en kommunal fastighetsavgift. Denna avgift bidrar nu med mer än 200 miljoner årligen till Umeå Kommun.

Just därför lyfter Centerpartiet frågan om Decentraliserad skatt. Det kanske inte är jätteviktigt för Umeå och andra tillväxtkommuner, men det handlar om att ge de ungefär 200 kommuner i Sverige som brottas med vikande befolkningsunderlag fler verktyg i verktygslådan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.