Centerpartiet kommer med förslag för en förbättrad integration

Centerpartiet presenterade i samband med våra kommundagar i helgen denna: Rapport1. Där vi kommer med ett antal förslag på hur vi vill förbättra flyktingmottagandet i Sverige.

rapportbild

Här är några av förslagen:
Det ska alltid löna sig att börja jobba: likställ etableringsstödet med försörjningsstödet.

Ersättningssystemen måste vara utformade så att det finns en garanti för att det alltid ska löna sig att jobba för den nyanlända. Med nuvarande regler är det inte alltid en flykting med etableringsersättning tjänar på att ta ett arbete. Till skillnad från försörjningsstödet som avräknas försvinner etableringsstödet omedelbart när man får ett arbete. Vi vill därför likställa etableringsersättningen med försörjningsstödet så att en nyanländ aldrig av ekonomiska skäl ska behöva tveka på att tidigt gå in på arbetsmarknaden och börja arbeta. En sådan ordning skulle stärka drivkrafterna för att arbeta, om så bara som timanställd.

Inled inventering och validering av kompetenser och utbildning från första dagen.

En stor andel av de flyktingar som kommer från Syrien har långa högskoleutbildningar, men det tar för lång tid innan dessa kompetenser kan tas tillvara, vilket försenar inträdet på arbetsmarknaden och försvårar integrationen. Inventering av nyanlända asylsökandes kompetenser och validering av deras utbildning måste påbörjas av Migrationsverket samtidigt som asylprocessen i syfte att underlätta en snabb introduktion på arbetsmarknaden.

Erbjud sysselsättning på alla asylboenden.

Entreprenörer som vill driva asylboende ska erbjuda sysselsättning såsom språkundervisning, praktik och utbildning. Man ska kunna komplettera och stärka sina yrkeskunskaper under tiden som asylsökande. Detta kan med fördel lösas i samarbete med såväl kommuner som utbildningsföretag som studieförbund och övriga delar av civilsamhället.

Annie Lööf och Johanna Jönsson har även skrivit denna artikel som berättar lite mer.

AnnieJohanna1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.