Tack för Norrbotniabanan Stefan Löfven!

Statsministerns besked från igår om att han lovar byggstart för Norrbotniabanan redan i år var väldigt glädjande!

Planeringen för första delsträckan den mellan Umeå C och Dova pågår för fullt och det finns goda chanser att komma igång med bygget redan i år (Läs Stefan Löfven tar första spadtaget innan valet). Och det är ju jättebra, men det finns ännu några problem att övervinna innan vi har järnvägen på plats.Robbantag

De befintliga loken på den kommande Norrbotniabanans sträckning (Foto Robertsfors Bruksmuseum)

Även om vi får en byggstart så är ännu inte Norrbotniabanan finansierad i hela sin sträckning, här får vi hoppas att det i kommande nationell plan kommer pengar för att bygga hela vägen! Å andra sidan så är det ju så att ingen vill bli sittande med ett industrispår till Dova så bara bygget är påbörjat så blir det ju lättare att få till en fortsättning!

Det andra riktigt stora problemet vi har är ju kapacitetsbristerna på Ostkustbanan mellan Gävle och Härnösand. Det är ju det som gör att vi ha alldeles för låg tågkapacitet till och från Norra Norrland. Redan idag med Botniabanan och Stambanan så är ”det fullt på spåren” och kommer det fler tåg så blir det tågstockning i Sundsvall!

Jag tror det är minst lika viktigt för oss här i Norr att Ostkustbanan byggs som Norrbotniabanan. SJ uttryckte detta i sitt remissvar på nationella planen SJ vill vänta med Norrbotniabanan Jag håller inte med dom men kan förstå hur man resonerar.

Så om Löfven verkligen vill göra nytta för oss i Norr så kanske lite spår runt Sundsvall också vore på sin plats!

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. göran

    Är det inte bättre att satsa pengarna på tåg som fungerar i stället för att bygga mera järnväg som ska stå stilla på vintern.

  2. Oberoende Politisk Bedömare

    Ja visst är det härligt med en vänsterregering som tar ansvar för HELA landet?
    Riktigt bra jobbat av S att kunna presentera denna satsning trots stenhårt motstånd från Alliansen och högerpartierna.

  3. Pingback: Revolutioner utlovas – Lena Holfve

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.