Tack för i kväll LRF

Ikväll anordnade LRFs kommungrupp i Umeå sin traditionella landsbygdsdebatt, det var en välbesökt tillställning där landsbygden och de gröna näringarna var i fokus vilket jag tycker sker alltför sällan.

Som vanligt när vi sitter uppradade från alla partier så är det otroligt vilken samsyn det finns från alla håll om att lova det som kvällens åhörarskara vill höra.

UlfoArne
Kvällens moderator Arne Lindström tillsammans med Ulf Johansson siste mjölkbonden i Röbäck, skall han få vara kvar?

Därför hoppas jag att LRF nu håller koll på oss politiker så att vi nu gör det som vi var så eniga om i panelen i kväll, för det fanns några saker som det närmast rådde konsensus om:

  1. Värna åkermarken i Umeå
    Här rådde total enighet om att man skall så långt som möjligt undvika att bygga på den åkermark som finns, och framförallt den åkermark som är närmast stan. Här kommer det ju bli ett problem ganska snart, och det är när man börjar genomföra det som finns i den ÖPL-fördjupning för Röbäck som nyligen antagits. Här finns ett område, Söråkern som idag är åkermark och som nu utpekas för bostäder, bebyggs det så försvinner också den sista mjölkbonden (Ulf på bilden ovanför) i Röbäck. Så håll koll på hur partierna ställer sig till byggnationer på Söråkern!
  2. Handla mer lokal mat
    Här rådde också konsensus om att kommunen skall bli bättre på att handla både lokalproducerat och svenskt. Framförallt för att våra svenska djurskyddskrav gör att produktionen blir dyrare, alltså är det rimligt att de som ställer kraven också handlar efter dem.
    Här finns det ju ett rejält problem, och det är ju att det spelar ju ingen roll om ambitionen är att köpa lokalt om man inte tänker betala. Umeå kommun betala 9:24 per dag i råvarukostnad för maten till våra skolelever. Då är det väldigt svårt att få tillgång till bra råvaror eller för den delen lokala råvaror!
    Så ska vi värna det lokala jordbruket så måste råvarorna till den mat vi låter våra skolelever eller äldre äta få kosta lite mer! 
  3. Stödet till enskilda vägar och snöröjningen av dessa
    Detta har varit ett bekymmer under många år! Umeås landsbygd är beroende av enskilda vägar och vi måste garantera en långsiktighet i det kommunala bidraget till dessa vägar!
    Dessutom så är det ett totalt haveri att Trafikverket ställer sådana tidskrav på de som snöröjer, så att de inte hinner ploga vägarna i byarna när de åker förbi.
    Så håll nu koll på vilka partier som verkligen när vi kommer till budget och verksamhetsplan i kommunen, säkrar stödet till enskillda vägar och även gör en insats för att underlätta för snöröjningen av dessa!

Sen blir man ju alltid glad efter LRF debatten när man får den mest fantastiska tackpresenten, en påse full med lokala delikatesser!

Gronsaker

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.