Tvångsförflyttning av skolelever är inte OK i Umeå

Den senaste veckan har frågan om hur skolstrukturen i delar av Umeå seglat upp som en aktuell fråga.

skolflytt
Folkbladet har skrivit ett antal artiklar om detta och jag förstår mycket väl att kommunen ser rationalitetsvinster med detta. En kombinerad Högstadie/gymnasieskola (Maja Beskow) är en ut många perspektiv bra lösning. Inte minst så går det att kombinera lärartjänster.

MEN den innebär också att man rundar de som skolan faktiskt är till för, eleverna och föräldrarna. Så att föräldrarna är oroliga är inte så konstigt!
Det här är inte första gången som det i Umeå kommer fram förslag där den alltid lika omhuldade befolkningstillväxten innebär att kommunen inte klarar av att ge föräldrar och elever långsiktigt hållbara förutsättningar för skolgången. Vi har tidigare sett exempel på hur (S) föreslagit att Åk 6 i både Sörfors, Brännland och nu senast Bullmark skall gå på andra skolor. Inte pga. det klassiska problemet med för få elever utan för att vi i Umeå har den lyckliga omständigheten att det föds många barn och många familjer med barn flyttar till kommunen.

En situation som alla andra kommuner i Norra Sverige bara kan drömma om!
Det måste vi hantera på ett ansvarsfullt sätt gentemot de som valt att bilda familj och bosätta sig i kommunen, och då blir jag väldigt förvånad när man kan läsa att de föräldrar som oroas över att deras barn skall tvångsförflyttas till Maja Beskow inte kan få klara besked! 

Jag tror att Maja Beskow kommer bli en jättebra skola, men det är inte OK att tvinga dit elever!!
Vi i Centerpartiet är väldigt tydliga, det fria skolvalet och närhetsprincipen måste gälla!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.