Hällnäs och Sävar två sågar och olika sidor av samma mynt

Jag har tidigare skrivit en del om sågen i Sävar (ingen fara blir inget inlägg om järnvägsdragning nu) och att den är kanske världens modernaste. Samtidigt så har under året sågen i Hällnäs lagts ner. Två saker som givetvis berör på olika sätt men samtidigt är två sidor av samma mynt ett mynt som påverkar valet här i Umeå.Jag pratar om den globala konkurrensen och den globala handeln.

För det är den möjlighet som Norra skogsägarna har att skeppa båtar med virke till Egypten som samtidigt gör att Martinssons väljer att investera i sina anläggningar i Bygdsiljum. Och därför väljer att lägga ner sågen i Hällnäs.

Den globala konkurrensen ger möjligheter möjligheter inte bara för sågverk i Västerbotten utan för oss som individer, vi kan studera, arbeta resa och även för andra företag att komma ut på nya marknader.

Men samtidigt så innebär denna frihandel och öppenhet att det kommer finnas förlorare. I detta fall är det de som arbetar vid sågen i Hällnäs. Samtidigt som de nyanställningar som sker i Sävar väl är att se som vinnare.

Detta är givetvis oerhört cyniskt och hårt kan man tycka men frågan är vad som är alternativet? en stor del av det välstånd vi har är beroende på vår export, Sverige är faktiskt det land i Europa som har högst nettoexport per person. Vi är oerhört beroende av detta för att bibehålla vår höga levnadsstandard!

AnniePopulisterna

Så därför måste vi se till att på alla nivåer föra en politik som underlättar och förbättrar för företagande även om allt färre arbetar direkt inom industrin och färre kommer det att bli på grund av rationalliseringar (Sävar såg cirka 90 anställda, Hällnäs cirka 40) så är värdet av exporten hela tiden i ökande.

Det är klart att det finns möjligheter att skydda den egna industrin men det brukar inte fungera så bra, ett exempel på detta är ju det som sker i USA där Trump för att skydda den egna industrin infört tullar och som konsekvens av detta tvingas subventionera bönderna då de inte kan exportera till andra länder beroende på tullar!

Så vad är då lösningen? Det är inte enkelt men vi måste på det större planet ge svenska företag konkurrenskraftiga förutsättningar så de kan tampas med andra företag på lika villkor.

Men dessutom måste vi ha modeller att stötta de orter som drabbas likt Hällnäs i detta fall så att en ny industri kan etableras och något nytt kan växa fram. Vi måste se till att de som för stunden blir förlorare i den globala konkurrensen kan få hjälp med exempelvis utbildning så de inte blir permanenta förlorare.

Men jag tror vi alla måste fundera på och acceptera att vi lever i en global värld och att det inte går att stänga av den globala konkurrensen, väljer vi att göra det i Sverige, Västerbotten eller Umeå så kommer vi alla att bli förlorare!

Jag är personligen oroad över den allt mer utbredda populismen som lovar väldigt enkla lösningar på komplexa problem, det finns inga sådana och jag och Centerpartiet har inte heller alla svar. Men om vi inte vågar erkänna att det finns problem och utmaningar som kräver komplexa lösningar så lurar vi oss själva!

Igår presenterade Annie Centerpartiets syn på detta och hur vi tar kampen mot populisterna!

Hela rapporten finns här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.