Brexit en tragisk historia

Mats Olofsson hade en klok ledare om Brexit i dagens VK (går att läsa här). Håller helt med honom i det han skriver, och även om Brexit inte är något önskvärt inte minst för Sverige som ofta haft gemensamma ståndpunkter med Storbritannien i många frågor i EU så är det nog lika bra att låta britterna gå sin egen väg. För deras krångel med sitt utträde har på många sätt förlamat EU i många andra frågor.   

Jag har under det senaste året intresserat mig personligen för detta fenomen, inte minst var det ju aktuellt för en par år sedan då man ofta hörde från olika håll att vi borde lämna EU, något man väldigt sällan hör idag när det framgår med önskvärd tydlighet att det inte är så enkelt som att bara gå ur och slippa alla åtaganden, men behålla fördelarna.

20191127 Brexit

Tycker faktiskt denna bild är lite rolig

Tyvärr så tycker jag att en del av den svenska Brexitbevakningen mer har utgått från våra svenska önskemål (att vi vill ha kvar Storbritannien i EU), samt en slags snusförnuftighet (det är dumt att gå ur EU). Men tyvärr så speglar det inte hur debatten går i Storbritannien, där är man nu så less på Brexit som totalt lamslagit brittisk politik i tre år, så en bred opinion säger nu att det är dags att lämna så snabbt det går. Och lyssnar man sedan på en del Brexitförespråkare som exempelvis Jacob Rees-Mogg som finns i detta klipp:

https://www.youtube.com/watch?v=Wc9b08J2KrA

Så blir man uppriktigt orolig, det verkar som att man helt missat att Imperiet är borta och att framtiden bygger på samverkan och samarbete, inte isolation.

För att försöka hålla mig ajour med brexitnyheterna så lyssnar jag på några brittiska poddar i ämnet, vill framförallt framhålla BBC:s Brexitcast, och The Thelegraphs: Choppers Brexit podcast. Bägge två ger en bra inblick i hur debatten går i Storbritannien och man förstår att britterna kommer att lämna EU.

Jag tror tyvärr att vi kommer att se ett valresultat där de partier som förespråkar lämna alternativet kommer vinna med en ordentlig övervikt. Så jag tror vi får försöka minimera de negativa effekterna på Sverige så gott det går.

En kommentar

  1. Bergis

    Storbritannien slipper den höga EU-avgiften och invällande ekonomiska migranter om dom går ur EU. Sverige borde följa det exemplet och satsa på välfärden istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.