Vi måste vårda dialogen i Umeå kommun

Igår hade jag detta debattinlägg infört i VK. Det handlar om min bild av vad jag tror vi måste tänka på och göra för att Umeå skall kunna fortsätta att utvecklas i framtiden. Och vara ett bra ställe att verka och bo på eller för den delen en arbetsgivare man vill arbeta åt.

20191126 Dialogklimat

Jag är väl medveten om att Umeå kommun inte är vare sig den perfekta kommunen eller den perfekta arbetsgivaren men vi har goda förutsättningar att om inte bli bäst så i alla fall kliva uppåt.

Jag tror vi måste ägna mer tid åt att upplysa fler människor om de utmaningar som Umeå och alla andra kommuner står inför! Vi har en generell demografiförändring som gör att andelen yngre och äldre i befolkningen kommer att öka vilket gör att behoven ökar samtidigt som skatteintäkterna inte ökar i samma takt. 

Förenklat så måste Umeå kommun anställa ALLA som kommer ut på arbetsmarknaden under perioden 2019-2029 i Umeå + ytterligare 1634 personer! Då finns det INGA (eller snarare -1634 personer) kvar till alla andra arbetsgivare i Umeå kommun.

VK har haft några bra artiklar om det skriande kompetensförsörjningsbehovet: Nysvenskar räddar busstrafiken, Ont om personal i hela skogssektorn, Växande äldrevård slukar undersköterskor, Arbetsgivare måste erbjuda goda villkor.

Tycker detta manar till eftertanke, det är inte arbetslöshet som är problemet framöver, det är arbetskraftsbrist. Detta kombinerat med att vi har en grupp som är permanent arbetslösa, en grupp som måste komma in på arbetsmarknaden både för sin egen skull, men också för att vi kommer behöva alla framöver!

Detta då kombinerat med den blixtsnabba förändring som globalisering och digitalisering medför gör att jag är helt övertygad som att vi måste hitta andra sätt att föra dialog, diskutera och besluta.

Och inte minst, hitta ett sätt att kunna bryta åsikter utan att hamna i ett läge där tonläget blir onödigt högt och vi inte accepterar att misstag är en naturlig del av utvecklingen, att någon gör ett fel är ingen katastrof, det är ju felen som ger oss chansen att ändra riktning inför framtiden!

 

2 kommentarer

  1. Robin

    Klokt Mattias! Även om du inte får min röst får du min respekt. Det behövs fler som resonerar som du då det blåser populistvindar och olika personer skriker enkla populistiska budskap isf att faktiskt söka verkliga lösningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.