Fel med extra sophämtningskostnader bara för man bor längs en enskild väg

På kommande Kommunfullmäktige kommer vi att besluta om reviderade avfallstaxor för Umeå kommun. Ett förslag som vid första anblicken inte såg så dramatiskt ut, och som i stort överensstämmer med den nu gällande taxan.

Men som alltid så finns det saker som inte alltid syns när man läser ett förslag..

Torbjörn Wennebro upptäckte efter ett hastigt väderomslag att sopbilen inte kunde komma på grund av halka, och beställde därför en extra hämtning. Något han berättar om i denna krönika i Västerbottningen.

Då visar det sig att om sopbilen inte kan ta sig fram vid hämtning efter statlig eller kommunal väg så kör man extra vid senare tillfälle utan kostnad. Men bor man efter en enskild väg debiteras däremot en framkörningsavgift på 210 kronor samt en lyftavgift på 55 kronor/kärl!
Det här innebär att kommunen behandlar sina medborgare olika beroende om man bor vid offentligt finansierad eller enskild väg. Vi i Centerpartiet förutsätter att likabehandlingsprincipen skall gälla för alla våra medborgare!

Vi yrkade därför på dagens sammanträde med Kommunstyrelsen att:

Boende längs enskild väg inte ska behöva betala någon extra avgift för särskild beställd framkörning och lyft då ordinarie hämtning ställts in pga. otjänligt väglag.

Det är givetvis så att man skall betala extra om man beställer extrahämtning, men vilken typ av väg man bor efter kan inte avgöra om det kostar extra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.