Corona en utmaning i flera steg och på flera sätt

De senaste veckornas utbrott av Corona runt om i världen och nu också i Sverige kommer verkligen sätta våra olika samhällsfunktioner på prov. Jag sitter på stadshuset och skriver detta och har precis uppdaterat mig om kommunens arbete kring Coronan.

Detta är ju en jättekomplex fråga på alla de sätt och jag tror vi skall vara ödmjuka För de konsekvenser som vi kan riskera att se både i närtid och på längre sikt, inte minst så handlar det nu om att vi alla agerar så att risken för ytterligare smittspridning minimeras. Detta är en potentiellt dödlig sjukdom det skall vi komma ihåg.

Jag läser på många håll att man ifrågasätter vad Folkhälsomyndigheten, smittskyddsläkare och andra myndighetsrepresentanter kommer med för råd och anvisningar, det är rätt så otroligt vad många experter på smittsamma sjukdomar som det hux flux finns. För egen del så kommer jag att välja att lyssna till professionen. Jag förstår man kan ha åsikter om vad myndigheterna föreslår men jag tror vi alla gör bäst i att i möjligaste mån höra på dem.

Umeå kommun, Region Västerbotten och Regeringen (Länkar till respektive myndighets Coronainformation)
arbetar nu febrilt med åtgärder för att begränsa smittan samt undvika alltför stora konsekvenser i nästa läge.

Dessutom är folkhälsomyndighetens frågor och svar en bra informationskälla.

Umeå Kommuns Facebooksida en bra sida att följa för aktuell information. Länk: https://www.facebook.com/umeakommun/

Jag är helt övertygad om att vi kommer kunna hantera smittspridningen, samt de som har blivit smittade på ett bra sätt. Det som oroar mig mer är de ekonomiska konsekvenserna som kommer att komma om en par månader, mängder av företag drabbas nu av snabbt fallande intäkter, så risken för varsel är överhängande. Vi kommer se mindre företag som går i konkurs. (Det är svårt att driva ett hotell utan gäster).

Detta blir ju än mer tydligt nu med Folkhälsomyndighetens rekommendation om att förbjuda större sammankomster (mer än 500 personer)

För kommunens del så är risken stor att vi redan i år kommer få minskade skatteintäkter, vilket kan komma bli en tuff utmaning i en redan ansträngd budget.

Så mitt råd till alla är att nu håller vi oss lugna, det finns ingen anledning till panik, och så lyssnar vi på de råd vi får från myndigheterna, så smittspridningen stoppas.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.