Vad skriver man i Coronatider?

De senaste dagarna har i sanning varit omvälvande, effekterna av pandemin är fortfarande svåra att överblicka, men jag tror att vi alla nu börjar förstå vad vi är på väg in i! och jag menar verkligen på väg in i! De som idag tror att detta snart är över, är jag rädd att kommer bli besvikna.

En god vän till mig som är läkare skrev lite lakoniskt i ett mail för några dagar sedan att eftersom det saknas både vaccin och botemedel mot Covid-19 så kan vi nog krasst räkna med att omkring 75% av befolkningen kommer att insjukna. Det det handlar om nu är att se till att inte alla blir sjuka samtidigt så att sjukvården eller andra samhällsviktiga funktioner slås ut.

Dessutom handlar det om att med olika typer av ekonomiska krispaket undvika en mängd konkurser och att alltför många kastas ut i arbetslöshet.

Jag vet att det sker ett febrilt arbete på alla nivåer för att hantera både smittoläget ur en hälsosynpunkt men även kunna hantera de ekonomiska konsekvenserna av pandemin.

Här vill jag bara säga att: ”Det går fortare att skriva ett pressmeddelande än en lagtext!” 

Alla de beslut som tas nu innehåller en mängd hål, man kan inte ta fram en ny lag på två dagar istället för på sex månader som är den normala tiden och förvänta sig att den är komplett. Men hålen kommer täppas till, var så säker men nu måste vi lita på att de som är satta att fatta beslut till vardags även gör det på ett klokt sätt idag.

Vill vi i Umeå kommun få veta hur många bilar som går på en viss gata om tre år, så ber vi Tekniska nämnden eller Trivector komma med en prognos. På samma sätt så är det våra ansvariga myndigheter som måste ta fram underlag till regering och riksdag för att fatta relevanta beslut kring hur vi skall minska smittspridningen. Styret av Sverige bygger mycket på tillit, och vi måste även i dessa tider använda de normala systemen. Tycker denna intervju med utrikesminister Ann Linde i dagens DN är riktigt bra. (tyvärr betalartikel) men där säger hon att ett av skälen till att Sverige agerar som vi gör i detta läge är att vi litar på våra ansvariga myndigheter, och att myndigheterna litar på oss medborgare.

På alla nivåer så arbetas det febrilt nu. Ett exempel är att Wasaline fortsätter att köra transporterna mellan Umeå och Vasa trots att det inte är några passagerare, frakten måste fungera och hamnen i Vasa är en av endast tre hamnar som är öppna i Finland nu.

Här kan du se filmen på Youtube. https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=mu2NdgM6_xY&feature=emb_logo

Vi vet inte hur utvecklingen kommer bli men det kommer inte bli enklare om vi inte alla hjälps åt på olika sätt, lyssnar till myndigheternas rekommendationer och kommer med goda tips om vad vi kan göra!

Sitter du med ett tips så lyssnar jag gärna!

[email protected]

070-6821719

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.