Om Umeå kommun skall lagra data i molnetär ett beslut som måste pausas till efter Cononapandemin

I fredags kunde man i VK läsa att Kommunen öppnar upp för molnlagring av data.

Detta är för mig ett ärende som jag förutsätter man lägger på hyllan till efter Coronakrisen, här är kommunens olika instanser inte eniga och denna fråga har flera olika dimensioner, vilket gör att den passar väldigt dåligt att pressa igenom till numerären reducerade nämnder och fullmäktige, samt i en tid då den öppna debatten kring frågan helt saknar utrymme.

Jag kan inte frågan i detalj, men jag kan se nyttor med bägge modellerna både att ha egna servrar, men även att lägga allt i molnet.

Men detta är något som vi bör ta oss en rejäl funderare på senare. Inte minst tycker jag man skall fundera på i dessa tider då alla pratar krisberedskap, resiliens och självförsörjningsgrad, om det inte kan vara bra att vi som en del av krisberedskapen ser till att även äga vår egen lagringskapacitet.

Men i vilket fall så är det väldigt om denna fråga går vidare för beslut i dessa tider! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.