Energifylld dag med Rickard Nordin

Igår hade vi besök här i Umeå av Rickard Nordin, Centerpartiets energipolitiske talesperson. Energifrågorna är verkligen i fokus i detta val, Centerpartiet och Rickard har verkligen släppt ett batteri med förslag inom energiområdet och fler lär komma!

Några exempel: Sänk utsläppen storsatsa på grön el! Sänk hushållens elpriser! Sverige behöver en Solcellsboom! C vill se krissamtal om elpriserna!

Vid gårdagens besök så inledde vi med ett besök i Umeå hamn där vi blev informerade om de jätteinvesteringar som sker i hamnen för att matcha i första läget SCA:s utbyggnad i Obbola och därefter en snabbvisit hos Wasaline och Aurora Botnia där VD Peter Ståhlberg berättade om färjan och  snabbvisit just för att Wasaline nu är nere på en tid vid kaj på endast 45 minuter. Och på den tiden hinner alla passagerare och fordon både av och på! Verkligen imponerande

Peter Ståhlberg VD för Wasaline berättar om Aurora Botnia för Rickard Nordin

Det har snart gått ett år sedan Aurora Botnia levererades till Wasaline och hon är fortfarande världens miljövänligaste färja i sitt slag, och tack vare den teknik som valts för att göra färjan miljövänlig har det varit möjligt att köra nu när bränslepriserna har skenat pga. kriget i Ukraina. Detta genom möjligheten att växla mellan olika typer av bränslen!

Sedan fortsatte eftermiddagen med ett mycket intressant besök hos Umeå energis anläggning på Dova där vi fick en gedigen föredragning av hur Umeå energi ser på klimat och energiomställningen och vad man tror kommer vara det viktigaste framöver.

En grej som jag tycker alltför sällan kommer fram i energidebatten är att vi måste bli bättre på att använda rätt energiform till rätt saker. Och då måste användningen av fjärrvärme för uppvärmning öka där det är möjligt, och elen sparas till sådant som den behövs till.

Man kan värma upp hus både med el och fjärrvärme, men man kan inte driva lampor med fjärrvärme!

Ångturbinen vid en av pannorna på Dova kraftvärmeverk, effekt 15 mW

Dessutom ger fjärrvärmen i Umeå el som ”bieffekt!

(Jag vet att alla inte kan ha fjärrvärme men jag tror att det är en viktig pusselbit i energilösningen där vi kan ha det!)

Stort tack till alla vi träffade på Wasaline, Umeå Hamn och Umeå Energi under dagen!
Ni är alla goda ambassadörer för Umeå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.