Hästnäringen tål inte ökade kostnader!!

Idag besökte jag tillsammans med vår riksdagsledamot Helena Lindahl Umåker. Travbanan här i Umeå. Västerbotten är nog det län i Sverige som har flest travbanor med banor både i Skellefteå, Lycksele och i Umeå. Idag besökte vi Umåker.

Som så många andra branscher så är ju hästnäringen hårt drabbad av de prisökningar vi ser nu kopplat till följdeffekterna av framförallt pandemin och kriget i Ukraina.

Undertecknad, Riksdagsledamot Helena Lindahl och Ulf Nilsson Travbanechef på Umåker.

Men som om det inte vore nog så har Skatteverket numera reviderat sin syn på travhästar och moms, detta gör förenklat att möjligheten att lyfta moms för de företag som äger travhästar försvinner vilket ju ger en omedelbar kostnadsökning på 25%
Något som skulle drabba travsporten väldigt hårt!

Hästen är en väldigt viktig pusselbit om vi vill se en levande landsbygd och vi har i Sverige idag ungefär lika många hästar som nötkreatur och sammantaget så är det tiotusentals arbeten och mängder av öppna landskap ute i Sveriges landsbygder som riskeras bara för att Skatteverket tolkar en befintlig skattelagstiftning på ett annat sätt.

I Centerpartiet har vi under en följd av år försökt lyfta hästens betydelse för landsbygden och i det Hästmanifest som vi släppte i våras så lyfter vi bland annat frågan om momsen på travhästar som punkt nummer 2.

Jag hoppas fler partier ser behovet av att värna den breda hästnäringen inte bara travet, men detta med momsen gäller just för travhästar.

– För Hästarnas bästa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.