Centerpartiet fokuserar på trygghetssystem för unga

Centerpartiets ungdomspolitiske talesperson Annie Johansson presenterade idag Centerpartiets Ungdomsmanifest.
finns refererat på SvD

Det finns många problem idag med de alltför fyrkantiga system som gör att ungdomar diskvalificeras från att komma in i trygghetssystemen.

Många unga idag arbetar korta perioder på olika jobb och är dessutom mycket utomlands, som volontärer, resenärer eller studenter

Årsinkomsten räknas bara om man har arbetat minst sex månader i sträck och inte har något arbetsuppehåll på över tre månader. Om du inte passar in i modellen får du alltså minimum, 180 kronor per dag som föräldraledig, eller 0 kronor som sjukskriven, oavsett din årsinkomst.

Centerpartiet vill att SGI, som används när man blir sjuk eller ska vara föräldraledig, grundas på ett snitt av vad personen tjänat under det senaste året. Det skulle göra det tryggare för många unga som idag diskvalificeras från att använda sin SGI.

Det måste verkligen göras saker så att fler unga kommer in i systemen.

 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Lägre löner, längre provanställningar, bort med LAS, bort med kollektivavtal, jo, visst ser man att C satsar på att ge unga ”trygghet”.

    Hur tänker Ni??

  2. Mattias Larsson

    Svar till Lars Gidlöf (2010-09-11 20:57)
    Hej Lars
    Hur vi tänker?
    Jo vi tänker som så att det är ingen nytta med höga löner om man inte får ett jobb. LAS gör ingen nytta för den som är arbetslös och vad gäller kollektivavtalen säger vi inte alls att de ska bort.
    Men denna rapport handlar ju om hur man skall skapa trygghet för alla de ungdomar idag som aldrig får någon SGI.
    Detta har inget parti velat ta i tidigare.
    Hälsn
    ML

  3. Lars Gidlöf

    Har Ni så dålig koll på Er egna politik? CUF var ju nära starta en salladsbar i Sthlm utan kollektivavtal, de tom stödde öppet den baren som inte hade kollektivavtal, är det trygghet?

    Vilka har de lägsta lönerna på typ Volvo Umeverken, är det montören som började 1996 eller den som efter verkstadsutbildningen började jobba 2009? Vilken har lägsta lönerna?

    Varför skulle det bli fler jobb utan LAS? Hur har den som är 57 år och utan gymnasieutbildning men ändå klarar sitt jobb galant som mekaniker på Obbolafabriken och de ska säga upp mekaniker, hur lätt får han jobb jämfört med en nyutbildad?

  4. Mattias Larsson

    Svar till Lars Gidlöf (2010-09-14 15:22)
    Hej Lars
    Blanda inte ihop Centerpartiets politik med vad ungdomsförbund står för, ungdomsförbunden driver alltid en egen linje i politiken. Centerpartiet vill inte avskaffa kollektivavtalen, däremot vill vi modernisera den svenska arbetsmarknaden:
    http://www.centerpartiet.se/Centerpolitik/Politikomraden/Jobb-och-arbetsliv/Politik-A—O/Arbetsratt/
    Vad gäller LAS så tror vi att om man utökar rätten till undantag för små företag, så kan det skapa fler jobb.
    Hälsn
    ML

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.