Nu äger kommunerna rätt att förbjuda dubbdäck!

I torsdagskom det ett ett regeringsbeslut som ger kommuner möjlighet att förbjuda dubbdäck för att förbättra den lokala luftkvaliten.

Se Länk:
http://www.centerpartiet.se/Nyheter/Arkiv-2009/Kommuner-far-forbjuda-dubbdack/

Jag tycker detta verkar jätteintressant. Jag har själv provat att köra med odubbade däck och det är inga problem.

Dessutom så är det ju här i Norra Sverige där vi kan ha snö som de dubbfria däcken verkligen är bra.

Jag tycker verkligen detta vore värt att titta vidare på då vi ju vet att vi har problem med luftkvaliten i Centrala Umeå och dubbdäcken är en faktor som bidrar till detta.

2 kommentarer

  1. Fredrik

    Det stora problemet är inte de partiklar som dubbdäcken ev. ruggar upp från vägbanan, det stora problemet är de mindre partiklar som finns i avgaserna: http://halvardnilsson.blogspot.com/2008/11/nonsens-om-dubbdck.html. Sen är det ju så att en förutsättning för att dubbfria däck ska funka effektivt är att förare med dubbdäck har kört och ruggat upp isen innan. Robert Collin på Aftonbladet har mycket tänkvärt att säga om detta tycker jag. http://blogg.aftonbladet.se/robertcollin

  2. Mattias Larsson

    Svar till Fredrik (2009-10-26 12:05)
    Vilka partiklar som är problemet diskuteras hela tiden, men helt klart är att dubbdäcken spelar en stor roll för de överskridanden av luftkvalitetsnormen för luft som vi har i centrala Umeå.
    Och du har helt rätt i att för att friktionsdäck ska fungera optimalt så måste det finnas några med dubbar som ruggar upp ytan.
    Men det är precis sådana saker som jag tycker kan vara värda att kika på framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.