Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Timell får skaffa en IT-expert

Det digitala hemmet var ett populärt begrepp redan på 90-talet. Men den tekniska utvecklingen stannade av lite grann så vi har inte sett så mycket av det ännu. Men nu verkar det kunna komma en andra våg som kanske till och med kommer att påverka inredningsprogrammen i tv.

Igår mötte jag 30 unga studenter, den nya internetgenerationen, som flyttar hemifrån, skaffar bostad och bildar familj. Under en av sina kurser på universitet  berättar de om sina förväntningar på digitala lösningar för hemmet. 

Ska man tro dessa studenter så kommer Äntligen hemma med Marin Timell och andra inredningsprogram i tv tvingas skaffa sig en IT-hörna och en IT-expert bland alla snickare och inredningsdesigners. För nu ska de interaktiva skärmarna och de digitala lösningarna in i hemmen.

Studenterna jag träffade är lite drygt 20 år och som en del av sin kurs på programmet Interaktion och Design ska de redovisa sina visioner om hur våra hem kan laddas med digitala produkter och tjänster.

Familjeliv med datorer
Två saker fäste jag mig vid. Studenterna vill organisera sina liv med hjälp av datorer, läsplattor och interaktiva skärmar. Och de vill ha digitalt stöd för bra underhållning.

Många studenter lever idag ett ganska uppbokat och stressigt liv. Det är föreläsningar, grupparbeten och tentor. Och därefter ska man hinna träna. Och helst jobba extra någonstans. Och så förstås hinna roa sig med vännerna. Och någon gång träffa familjen.

Det avspeglar sig i studenternas visioner om det digitala hemmet. För mängder av de produkter och tjänster som de har tagit fram under en kurs vid programmet Interaktion och Design handlar om att med hjälp av datorn organisera sin vardag.

På kylskåpet vill de ha en interaktiv skärm som är uppkopplad mot affären. Klickar man på mjölk och morötter på skärmen så ska affären göra färdigt en kasse med det man vill ha.

Digitala kalendrar som hela familjen kan dela på önskade också många. Eftersom alla i familjen har sin olika tider och träffar att passa så behöver familjens gemensamma liv organiseras och det gör man med en gemensam kalender som är kopplad till internet.

På samma sätt vill man från köket kunna organisera sin tvättid. Och då handlar det inte enbart om att kunna boka tid i tvättstugan utan också via en skärm kunna följa tvättprogram, hur mycket tvättmedel som stoppas in och när tvätten är färdig.

Och temperaturen i de olika rummen vill man kan styra genom att klicka på en digital lägenhetsritning.
 
Musik och film via datorn
Under hållning är den andra stora delen av sina liv som studenterna vill styra upp med hjälp av datorer. Musik överallt, helst med inbyggda högtalare som kan rikta ljudet. Hemmabio-system som ger totalupplevelse av bild och ljud är också viktigt.

Och så vill man ha tillgång till nyheter. Fast inte med en papperstidning på bordet utan via digitala skärmar där var och en i familjen kan styra sitt eget nyhetsflöde och bestämma om det är sport, kultur, utrikes eller något annat man helst vill ta del av. 

Det digitala hemmet var ett populärt begrepp redan på 90-talet. Men den tekniska utvecklingen stannade av lite grann så vi har inte sett så mycket av det ännu. Men nu verkar det kunna komma en andra våg när dessa unga, den nya internetgenerationen, ska flytta hemifrån, skaffa bostad och bilda familj. Äntligen hemma och andra inredningsprogram i tv måste nog skaffa sig en IT-hörna och en IT-expert bland alla snickare och inredningdesigners.
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.