Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kolla otrohet med mobilen

Exempel på annons ur FacebookTänk dig att med mobilen kunna hålla exakt koll på var ditt ex, din partner, dina barn, din granne eller kompis befinner sig. Via nätet kan du få en kartbild över exempelvis Umeå och se var folk finns genom att olikfärgade ploppar finns inlagda på kartan. Rör sig personen med mobilen så flyttas markeringen till det nya stället.

Det hela kallas positionering och är en ny tjänst som nu kommer ut på marknaden. Sjläv blev jag erbjuden den igår via en annons på Facebook. Annonsens rubrik lockade med: ”Var är din fru just nu?” följt av en kartbild och texten ”Vill du veta var din fru eller familj är just nu? (Nu)… kan du se var de befinner sig, när du vill. Registrera dig här.”

Orolig? Ja, du kanske kommer att bli det för tjänsten öppnar upp för både omtumlande och delvis skrämmande perspektiv.
Låt mig ge några exempel.

Kolla ditt ex
Du är inte riktigt färdig med ditt ex så du vill fortsätta hålla koll på vad han eller hon har för sig. Besöker exet gymmet ute på Umedalen? Eller handlar exet just nu på Strömpilen? Du har totalkoll genom att logga in på webbtjänsten som med en kartbild ger dig besked var ditt ex:s mobil är just nu.

Kolla dina barn
Rädd för att barnet ska råka ut för något i mörkret på kvällen? Koppla upp dig mot kartan som visar dig var barnets mobil är just nu. Axtorpsvägen på Berghem?  OK, där bor Johans familj, då är det lungt. Bölesholmarna vid älven? Ajdå, där ute brukar det vara fylla. 

Kolla din kompis
Skulle ni ses på stan för att se senaste filmen? Eller mötas utanför Coop på Ersboda? Du behöver inte ringa för att kolla var din kompis är. Det räcker med att du i din mobil surfar in på nätet och tar fram kartan som visar alla mobiler som du håller koll på. Din kompis mobil är inritad med en röd liten plopp någonstans på Haga. OK, bra. Då är hon säkert snart framme.

Spejsad framtid?
Låter det här spejsat? Kanske, men tjänsterna för positionering via mobiltelefonen finns redan och själv blev jag alltså erbjuden en sådan igår via en annons på Facebook.

Svartsjuka, otrohet, rädsla, nyfikenhet, omtanke, nöje? Anledningarna till varför du ska hålla koll på folk detta sätt kan vara olika. Exemplen ovan ger verkligen perspektiv på frågan om hur vi använder den nya tekniken som kommer oss till mötes. Kanske tycker du den är bra om du kan följa din lite vimsiga gamla mamma när hon plockar lingon i I20-skogen? Eller är den skrämmande om ditt ex kan smygspana på allt du gör?

Positionering via mobilen ställer flera saker på sin spets och den är ett lysnade exempel på nödvändigheten av att diskutera vilken etik och vilka värderingar soms vi styrs av i samband med införandet av ny teknik.

När kommer det?
Tekniken och tjänsten finns som sagt redan och inom de närmaste åren kommer den att bli allt mer vanlig. När Umeå är kulturhuvudstad 2014 kommer den säkerligen att användas av väldigt många, särskilt bland Umeås unga. Så inför alla evenemang under kulturhuvudstadsåret, då det blir knökfullt med folk på stan, kommer vi att se hur kompisar står och spanar efter varandra via kartbilder i mobilens skärm. Och kanske kommer vi att få se tävlingar i kulturhuvudstadsårets regi där det gäller att snabbast möjligt hitta fram till en viss person.

Hur går det till?
Alla mobiler går att spåra via masterna som tar upp deras signaler. Dessa signaler kan sedan omvandlas till en relativt exakt position som förs in på en kartbild. Idag kan du se i vilket kvarter eller inom vilket hundratal meter som den sökta mobilen finns. Men positioneringen kommer säkert att utvecklas och kunna bli mer exakt. Tekniken fungerar redan med alla mobiltelefoner, ingen GPS eller speciell mjukvara behövs.

Kan du se alla?
Du kan inte se vem som helst. På kartbilden kan du bara se de som gått med på att du får följa dem. Och du kan bara positioneras av de som du tillåter. Så för att kunna följa ditt ex måste hon eller han ha gett sin tillåtelse, och det får du förmodligen inte. I nuläget måste du alltså trixa lite och fuska, exempelvis genom att komma åt exet:s mobil och i smyg göra några enkla inställningar. Men det gör du väl inte?
 

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Mikael Hansson

    Svar till susanne mazrek (2009-12-17 18:47)
    Du måste ha en särskild tjänst kopplad till mobilen och den mobil som du vill följa. Man betalar en avgift varje månad för att få använda tjänsten, ungefär som ett abonnemang. Sök på Google med orden positionering mobil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.