Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Jägarnas kameror utmanar lagen

Digital teknik för jakt utmanar lagen om övervakningskameror, berättar SVT Rapport i ett inslag om jakt på vildsvin. Jägarnas användning av övervakningskameror kommer nu att bli en fråga för riksdagen efter en motion av bland annat riksdagsman Åke Sandström (c) från Västerbotten. I motionen Användningen av åtelkamera menar han att undantag måste kunna göras från lagen när jägare vill sätta upp övervaknnigskameror i skogen.

Länsstyrelserna nekar tillstånd
Men länsstyrelserna som ger tillstånd för sådana kameror håller emot. I inslaget från Rapport säger en tjänsteman att ”det här är miljöer där man vistas för rekreation och det är också miljöer där du inte förväntar dig att bli föremål för övervakning”. Några undantag från lagen vill man därför inte göra.

Den lag som jägarna och Åke Sandström nu vill ändra på heter Lag (1998:150) om allmän kameraövervakning . Enligt denna lag är det förbjudet att sätta upp övervakningskameror. Lagstiftarna menar att människor ska kunna röra sig på allmänna platser utan att riskera bli fotade. Det handlar om personlig integritet, att man ska skydda människors privatliv, och det är detta som länsstyrelsens tjänstemän går efter.

Men i skogen ska väl inte det behöva gälla, hävdar nu många jägare, och börjar snegla på de nya lätta övervakningskameror som i viltsammanhang också kallas åtelkamera.

VK har tidigare skrivit om detta och i en artikel visar sig många jägare vara upprörda över lagens snäva ramar.

– Vi tycker att det är orimligt att man ska behöva tillstånd för något som står långt inne i skogen på en plats där inga människor rör sig, säger till exempel Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa till Västerbottens Kuriren.

Explosion av kameror i samhället
Den här konflikten visar tydligt på hur utvecklingen inom it-området kan springa ifrån lagstiftningen. Det var elva år sedan som lagen om kameraövervakning kom till och sedan dess har vi sett en fullkomlig explosion i tillgången till digitala kameror. Vi har webb-kameror i datorn, mobilen är numera en filmkamera och Youtube svämmar över av nyinspelade filmer.

Jägarna och kameror
Jägarna har liksom många andra tagit till sig den nya tekniken. Det kan man tydligt se på Youtube. En sökning på ordet åtelkamera på Youtube  ger en mängd träffar. På filmerna kan man följa vildsvin, rävar, rådjur och dovhjortar som passerar förbi med lysande ögon mitt i natten eller i gryningen. Förmodligen är dessa filmer inspelade utan tillstånd och därmed skulle anmälan kunna ske mot de som lagt upp dem. Fast de riskerar förmodligen inte att åka fast eftersom det skulle vara svårt att bevisa vem som lagt upp vad och vem det är som placerat ut kameran i skogen.

Vi ser idag hur den snabba teknikutvecklingen utmanar vårt samhälle och vår lagstiftning på många olika sätt. Vi har under senaste tiden sett det när det exempelvis gäller fildelning och nerladdning av musik, filmer och böcker. Och nu ser vi det även bland de vilda djuren ute i skogen dit den digitala utvecklingen nått under 2009.

Vilket område kommer härnäst?

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.