Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

På nätet syns inte cp-skadan

Jag har på nära håll sett hur livsavgörande viktigt IT kan vara. En man jag arbetat med i många år har en grav cp-skada. Hade det varit för hundra år sedan hade han förmodligen tvingats leva helt isolerad hemma hos sin familj eller intagen på ett vårdhem. Men eftersom han lever idag i ett digitalt Sverige ligger hela samhället öppet för honom och han kan delta i debatter och nätsamtal lika intensivt som vem som helst.

Facebook är tillgängligt för honom. Bloggar, MSN, Twitter likaså. Och ingen som läser det han skriver kan se att han är gravt cp-skadad.

Armarna far iväg
Den grava cp-skadan gör att han är spänd i hela kroppen och att armarna ibland far iväg i helt okontrollerade rörelser. Han klarar sig inte utan sin rullstol, en permobil, och han måste alltid ha med sig en assistent som hjälper honom. Hans tal är också påverkat eftersom han har svårt för att styra musklerna i tunga och läppar.

Från början hade jag, framför allt över telefon, mycket svårt att förstå honom när han pratade. Därför fick han då och då ropa på sin assistent som kom till luren och förklarade. Men efterhand lärde jag mig att tolka hans sluddriga uttal och till slut kunde jag hänga med helt och hållet i allt vad han berättade.

Skriver med en pinne
Via mejlen har det aldrig varit några problem att förstå honom. Visserligen kan han inte skriva med sina fingrarna på ett tangentbord men med en pinne som sitter fast i en ställning på huvudet kan han knacka ner bokstav för bokstav. IT och internet har för honom öppnat en dörr in till samhället och han deltar idag i samtalen på ett stort antal hemsidor på samma villkor som alla andra. Fast när vi andra skriver med fingrarna använder han sin pinne. 

Jag tänker på honom när jag granskar motionsfloden till årets riksdag. Jag ser att de båda kända Västerbottenspolitikerna Lena Sandlin-Hedman (s) och Lars Lilja (s) lämnat in en gemensam motion om IT, demokrati och funktionshinder. De skriver att ”Sverige bör ta initiativ till en nationell samling för tillgänglig informationsteknik för funktionshindrade”. Och de pekar på att personer med funktionsnedsättning riskerar att hamna utanför ett aktivt deltagande i den demokratiska processen. 

Margareta Cederfelts (m) väcker i en annan riksdagsmotion frågan om samhällsservice via IT för personer med funktionsnedsättning. Cederfelt påpekar vikten av att de som har en funktionsnedsättning erbjuds IT-stöd för att kunna ta del av samhällets tjänster.  

Det ska bli mycket intressant att följa dessa motioner när de senare i vinter tas upp till behandling i riksdagen. Det är viktigt att de som har en funktionsnedsättning får möjlighet att ta del av samhällets tjänster via nätet. Det är dessutom viktigt att cp-skadade och andra med funktionsnedsättning även kan få tillgång till sociala medier som Facebook, Twitter, MSN och chattsidor på nätet. På sådana sidor förs en stor del av samhällsdebatt och socialt liv idag och då måste också personer med funktionsnedsättning ges möjlighet att finnas med där.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.