Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Är din politiker på plats?

TV4-programmet Kalla fakta har i samband med programmet om folkvaldas frånvaro i riksdagen (11 oktober) lagt ut den framgrävda statistiken på internet. Det gör att vi som tittare själva kan gå igenom siffrorna och studera våra regionala riksdagspolitikers frånvaro.

På det här sättet utvidgar Kalla fakta-redaktionen sitt tv-program på ett sätt som inte var möjligt innan internet kom till byn. Med hjälp av internet skapar man ett mervärde genom att bjuda in oss tittare till interaktivitet och aktivt deltagande.

Vi kan under 2010 få se ännu fler exempel på hur internet blir viktigt i samband med nästa års valkampanj.

[Uppdatering av inlägget: Ett flertal riksdagsledamöter har under dagen varit i kontakt med mig och kommenterat detta inlägg. Flera av dem vill poängtera att när de exempelvis har uppdrag i internationella sammanhang som Europeiska rådet, NATO eller Nordiska rådet måste de vara på resa vilket gör att de missar omröstningar. Några påpekar också att kvitteringssystemet gör att även om en riksdagsledamot är på plats så kanske han eller hon inte får rösta eftersom man ibland blir utkvittad om det saknas ledamöter från andra partier.]

När TV4-programmet Kalla fakta söndag 11 oktober granskar hur ofta riksdagens politiker är närvarande vid riksdagens omröstningar avslöjar de att många platser gapar tomma. Men Västerbottens elva politiker visar sig vara mer närvarande än många andra. De är borta vid 14 procent av omröstningarna medan genomsnittet för alla 349 politiker ligger på 18,8 procents frånvaro.

Helén Pettersson (s) är den politiker från Västerbotten som har minst frånvaro, under vårterminen 2009 var hon med vid alla omröstningstillfällen. Hon säger i programmet:
”Det är klart att det finns en viss skyldighet att vara närvarande, annars skulle parlamentet tappa sin funktion. Det är därför vi är valda, för att stifta lagar i Sverige.”

Medan Helén Pettersson har 0 procents frånvaro så är Ibrahim Baylans stol den som oftast är tom bland de västerbottniska platserna i riksdagen. Han har hela 34 procents frånvaro. Men innebär det att Baylan är latare än Pettersson eller att han smiter undan? Nej, så enkla slutsatser kan man inte dra av siffrorna. Frånvaron kan ha många olika orsaker som inte syns i denna rapportering.   

Om en riksdagspolitiker är på tjänsteresa till Brasilien eller Bryssel eller på konferens i Indien kan denne självfallet inte vara med under omröstningar just då. Inte heller kan man vara med om man är på studiebesök i skolor eller på universitet, om man träffar organisationer eller företag. Sådana resor är viktiga för riksdagspolitiker och kan krocka med omröstningar i riksdagen. För att göra det möjligt för politiker att vara borta finns det därför en överenskommelse mellan riksdagspartierna att kvitta ut varandra om någon är borta. På så sätt bevaras röstbalansen.

När detta nu är sagt kan vi ändå kika på siffrorna för Västerbottens riksdagspolitiker. Kalla faktas statistik för Västerbottens riksdagspolitiker och deras frånvaro vid omröstningar våren 2009 ser ut så här:
Helén Pettersson (s) 0 % frånvaro       
LiseLotte Olsson (v) 3 % frånvaro
Ulf Grape (m) 9 % frånvaro    
Gunilla Tjernberg (kd) 11 % frånvaro
Maria Lundqvist-Brömster (fp) 14 % frånvaro
Britta Rådström (s) 14 % frånvaro
Karl Gustav Abramsson (s) 17 % frånvaro
Thomas Nihlén (mp) 17 % frånvaro
Lars Lilja (s) 23 % frånvaro
Åke Sandström (c) 29 % frånvaro
Ibrahim Baylan (s) 34 % frånvaro

Kalla fakta statistik

(bild ur Kalla faktas databas)

Tv och internet samspelar
Kalla fakta har i samband med att programmet sänds lagt ut sin statistik på den egna hemsidan. Det gör att tittarna själva kan gå igenom den och studera sina regionala riksdagspolitikers närvaro, men också inkomster och andra uppgifter. På det här sättet utvidgar Kalla fakta-redaktionen sitt tv-program på ett sätt som inte var möjligt innan internet kom till byn. Men hjälp av internet skapar man ett mervärde genom att bjuda in tittarna till interaktivitet och aktivt deltagande.

Det här är ett lysande exempel på hur internet och tv allt mer förs samman. Tv-program kan inte längre göras utan att ha en förlängning ut på nätet.

Därför blir det också allt mer viktigt att öka tillgängligheten till internet så att de grupper som idag står utanför nätet kan ta sig in och ta del av de ökade möjligheter till demokrati, samhällsdebatt och sociala möten som nätet ger.
 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Egon Frid

    Hej!
    Det är bra att vi riksdagsledamöter kollas och att väljarna följer vad vi gör. Vi ska prioritera vårt uppdrag i Sveriges högsta beslutande organ och inte våra egna intressen eller sidouppdrag. Inte heller ha ett jobb vid sidan om uppdraget. Kalla Fakta bör i denna granskning beakta de som har uppdrag utöver riksdagsuppdraget för sitt parti och som fullföljer deras viktiga uppdrag som partiledare, gruppledare m m.
    egon

  2. Eva Selin Lindgren

    Rätt tänkt Mikael Hansson! Ja, det skall bli intressant att se hur TV4 programmet är vinklat. Av statistiken framgår inte att riksdagsledamöterna i första hand skall ta hänsyn till folkviljan och se till att omröstningarna följer den fördelning som väljarna röstat fram. Därför har ”kvittningspersonerna” en delikat uppgift att även se till att resultatet blir så rättvisande som möjligt. De brukar då samma dag som omröstningen sker e-maila oss och säga att det idag är för många utkvittade ledamöter på motståndarsidan. – Därför har det hänt att jag inte deltagit i omröstningar för att det inte skall bli för stor övervikt för den nuvarande majoriteten. Men samma sak gäller säkert också för den röd-gröna sidan, som om många alliansledamöter är frånvarande skulle kunna fälla regeringen. – Därför bör flerpartiövernskommelser gälla över långa tider så att inte riksdagen i onödan eller av en slump ställer till oreda i besluten och får rösta om och om igen tills den folkvalda majoriteten vinner! Då skulle Kalla Fakta få ännu mer att berätta om! De skulle då kunna göra ett program med rubriken KAOS I RIKSDAGEN. Men det vill vi inte medverka till.

    Vi ledamöter har våra främsta lojaliteter mot dem som valt oss i hemmadistrikten där människorna förväntar sig att vi gör saker som förbättrar deras tillvaro. Därför är det helt legitimt att i stället för att delta i en omröstning vara aktiv som debattör, föredragshållare eller som en god lyssnare i våra hemmadistrikt. Hur skall vi annars kunna lyssna av vad som händer i hela landet och ta del av väljarnas problem och möjligheter? Sverige är inte bara Stockholm! Lokala aktiviteter går inte alltid att kombinera med omröstningar om man bor långt från Stockholm. – Men det är just sådana skäl som kvittningspersonerna håller reda på och i god tid kan planera för i sina samtal över partigränserna.

    Men med detta sagt kan man inte ursäkta en alltför stor frånvaro. Men om vi aldrig någonsin är utkvittade för att delta i aktiviteter utanför Stockholm kan TV4 eller något annat medialt företag kanske tolka det som bristande lokal förankring? Så var ligger ”Landet LagoM”?

    Dock är det självklart att betalda uppdrag som inte har anknytning till det politiska uppdraget bör begäransas starkt.

    Eva

  3. Mikael Hansson

    Svar till Eva Selin Lindgren (2009-10-11 14:50)
    Tack för den kommentaren. Det är mycket intressant att läsa ditt perspektiv som riksdagsledamot på denna fråga. Viktigt att nyansera frånvaron i riksdagen.
    /Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.