Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Digitalt skogsbruk

Skogsbruket står inför stora förändringar. Det är mycket intressant att se hur digital teknik allt mer förvandlar arbetet med att ta fram råvara ur skogen. Begreppet Den digitala skogen blir allt mer aktuellt.

Det senaste exemplet är forskningen kring smart kranstyrning vid Umeå universitet. Föraren av skogsmaskinen och styrdatorn samarbetar kring styrningen av kranen. Systemet gör att den oerfarne föraren snabbt blir mer effektiv och den erfarne föraren kan ta fler mikropauser under arbetet.

Det här är viktig förskning som gör att norra Sverige kan stärka sin konkurrenskraft gentemot övriga delar av världen.

Det är också fascinerande att se sammansättningen av forskargruppen bakom den nya smarta kranen. Arbetet leds av Anton Shiriaev från Ryssland som vid sin sida har folk från Tyskland, Mexico, Sydkorea, Bolivia, Ryssland igen och så Sverige. Ett globalt gäng upp på universitetet som är med och förvandlar det norrländska skogsbruket till Den digitala skogen. Se mer om projektet.

[Projektet är en del i profilsatsningen IFOR (Intelligenta fordon off-road) och har drivits med stöd från Kempestiftelserna, Sveaskog samt Sparbanksstiftelsen Norrland. IFOR är ett samarbete mellan Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Skogforsk samt skogs- och maskintillverkande industri i regionen.]

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.