Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Jag spelar på internet

När jag var liten sprang jag med pappas tipskupong till kiosken på Östra Kyrkogatan. Jag har för mig att jag var tvungen att vara där före klockan två på torsdagar. Annars hann inte Posten ta kupongen till Tipstjänst innan lördagens matcher.

Numera springer jag inte på kiosken med några kuponger. För jag spelar på internet och har ett spelkonto via min dator.

Min vardag har förändrats sedan jag blev med dator. Men jag ser också hur hela samhället omkring mig förändras när jag och andra allt mer börjar använda nätet för sådant som vi förr sprang ut på stan för att göra.

Spelar på internet

Utifrån den nya vanan att spela på internet och ökat spelberoende kan jag få perspektiv på hur hela samhället förändras. Frågan är om jag ska vara orolig när jag tänker på följderna av det ökade internetspelandet? Här är några funderingar inför framtiden:

Kiosken slår igen
Hur många kiosker kommer att gå i konkurs för att de tappar oss som kunder när vi slutar gå dit med våra kuponger? Var ska kioskbiträdet jobba i framtiden? Kommer det alls att finnas några kioskbiträden i framtiden?

Travbanorna tappar publik
Hur ska Umåker och andra travarenor kunna överleva när vi stannar kvar hemma vid våra datorer?
Besökssiffrorna för travet har under 2000-talet varit i en hysterisk utförsbacke. Nästan var tredje besökare har försvunnit. Expressen berättar att år 2000 besökte drygt 2,3 miljoner personer travbanorna runt om i Sverige. 2008 var siffran 1,6 miljoner, en publikminskning med nära 700 000 åskådare. Samtidigt rapporterar Expressen att svenskarna spelar på hästar som aldrig förr. Men vi gör det inte på banorna. Vi gör det via våra datorer.

Internetspel tvingar fram nya lagar
Spelandet på internet har också inneburit att allt fler spelare söker sig till de utländska spelsajterna för att satsa sina pengar. Samtidigt står de utländska spelsajterna och knackar på dörren för att få komma in i landet för att etablera sig här. Men idag stoppar lagen dem från detta. Nu höjs allt fler röster för att bryta upp det svenska spelmonopolet.  Kommer lagstiftarna att vilja bevara det svenska spelmonopolet eller komer de att skriva om lagarna så att privata aktörer får etablera sig i Sverige med internetspel?

Riksdagspolitikerna Gunnar Axén och Betty Malmberg, båda (m), menar att det nu är dags att bryta det svenska spelmonopolet. De hävdar i motionen Spelmarknaden
att tiotals miljarder kronor försvinner till de utländska internetsajterna varje år. Detta leder i sin tur till att arbetstillfällen och skatteintäkter går förlorade till utlandet, resonerar de två riksdagspolitikerna. Bryt därför upp det svenska spelmonopolet och tillåt privata aktörer och företag att etablera sig i Sverige, lyder deras recept. Riksdagen kommer att ta ställning till deras motion senare vintern eller våren 2010.

Nya företag etableras
Om lagstiftningen ändras och nya bolag tillåts sätta upp speltjänster i Sverige kommer då Umeå som IT-stad att kunna locka till sig dessa företag? Kommer vi att se dem sätta upp utvecklingskontor i kommunen och skapa arbetstillfällen kring internetspelandet?

Unga startar spelföretag
Kommer studenter från datavetenskap eller andra IT-utbildningar vid Umeå universitet att starta företag kring internetspel med möjlighet att växa till internationella storbolag?

Spelberoendet ökar
Kommer utvecklingen att leda till ett ökat spelberoende när vi blir allt fler som spelar via nätet? Kommer behandlingshemmen att få ökad efterfrågan på platser för spelberoende?

Vi lever idag med en förvandling av vårt samhälle som kanske aldrig någonsin tidigare i mänsklighetens historia. Det ställer oss inför stora krav och därför är det oerhört viktigt att studera och förstå hur den digitala utvecklingen påverkar såväl oss själva som hela samhället i stort.
 

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.