Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Utan kontanter i börsen

Lever du kontantlöst? Betalar du alltid med kort? I så fall gillar handeln dig. Butiksrånen har under senaste året ökat dramatiskt med hela 25 procent. Nu vill organisationen Svensk Handel stoppa rånen och arbetar för att göra fler butiker kontantfria. 

Buss med reklam

Men ska vi betala med kort krävs nya tekniska lösningar för flera av våra vanliga vardagssituationer. Att hitta dessa lösningar skulle kunna vara en utmaning för forskare från datavetenskap, informatik och Handelshögskolan vid Umeå universitet tillsammans med IT-företag från regionen.

Idag onsdag 21 oktober samlas handelsanställda och butikschefer till Säkerhetsriksdagen för att debattera frågan om kontanthandel och de ökade butiksrånen.  Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel, säger: ”Butiksrånen är inte handelns problem utan i allra högsta grad ett samhällsproblem…  vi försöker minska kontantanvändningen i handeln”.

Utan kort i butiken
Svensk Handel vill alltså att vi slutar betala med kontanter. Men ett sådant krav ställer oss inför flera utmaningar kring betalsystemen. 

Ny teknik krävs

Idag går det inte att betala med kort överallt. I torghandeln, vissa småbutiker, second hand-affärer, loppmarknader, insamlingar till välgörenhet, bidrag till gatumusikanter, barn som säljer bröd inför klasssresan eller 1 Maj-blommor – allt detta är platser och situationer där vi idag måste använda kontanter. Om vi går mot ett kontantlöst samhälle måste vi ta fram ny teknik för sådana små mikrobetalningar. Det kan bli en spännande utmaning för IT-företag i Umeå och andra IT-städer att ta fram ett system som kan ersätta Frälsningsarméns kollektbössa. 

De hemlösa och de som banken inte litar på
Alla har inte möjlighet till eget bankkonto och betalkort. På samhällets skuggsida lever ett stort antal människor med betalningsanmärkningar och havererad privatekonomi. De är hänvisade till kontanter. Deras situation måste få en lösning om vi går över till digitala betalsystem.

Barnen som inte har kort
Idag har barn inte möjlighet att få ut ett eget bankkort utan måste använda kontanter. Också för denna grupp måste vi hitta en lösning. Frågan om hur veckopengen ska betalas ut blir plötsligt aktuell. ”Tar du kort, lilla vän?”, frågar mamma.

Varje köp registreras
Betalar du med kort så registreras ditt köp. Men alla vill inte bli registrerade. Även om man har rent mjöl i påsen vill många kunna gå från kassan i affären utan att deras identitet ska loggas i register. Kan tekniska lösningar tas fram som garanterar anonymitet även när vi betalar med kort?

Svarta affärer stoppas
Om kontanterna försvinner ur samhället blir det svårare att betala snickaren som hjälper till att bygga ut verandan, barnvakten som tar hand om barnen en kväll eller ungdomarna som serverar på bröllopsfesten. Detta är arbetsinsatser som ofta betalas svart, men i ett kontantlöst samhälle blir det mer riskabelt med sådana betalningar eftersom risken för upptäckt blir större när alla transaktioner registreras. Innebär ett kontantfritt samhälle också ett samhälle utan svartjobb?

De kriminellas behov av kontanter
Buset och de kriminella behöver ett samhälle där kontanter används. De har behov av stora summor som inte går att spåra via kortbetalningar eller banktransaktioner. När vi går mot ett kontantfritt samhälle kommer de att ha stort behov av nya tekniska lösningar som gör det möjligt för dem att dölja sin handel med vapen, knark, prostitution och häleri. Kriminalitet är big business så därför kommer vi säkert också att få se sådana lösningar.

Samarbete kring innovationer krävs
Kampanjer som Stoppa butiksrånen och Betala med kort tar oss steg för steg mot ett allt mer kontantlöst samhälle. Det innebär utmaningar för vårt vardagsliv och för samhällsekonomi. IT-företagen, handeln och bankerna måste samarbeta på ett innovativt sätt kring denna fråga när allt fler ställer om sin vardag till ett kontantlöst liv.
 

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Pernilla Seger

    Frågan om ett kontantlöst samhälle ska inte drivas in absurdum. Klart att vi alltid kommer att ha några hundringar i plånboken för småutgifter. De flesta ungdomar får idag månadspengen rakt in på bankkortet från 14-års ålder. I ännu yngre åldrar bär de knappast runt med stora belopp. Problemet ligger på en annan nivå. Du ska inte ta ut stora summor ur bankomaterna för att ha som kontant betalmedel. Då bidrar du i förlängningen till att skapa ett ”rånbyte”. Där kontanter buffras uppstår en rånrisk. Vi kan alla kan hjälpa till att stävja rånrisken genom att betala med kort istället för sedlar.

  2. Mikael Hansson

    Det är helt rätt att vi förmodligen kommer att ha åtminstone mindre belopp i kontanter i cirkulation under många år framåt. Men vi börjar redan idag se butiker som helt slutar med att ta emot kontanter. I dessa butiker måste man använda kort för att kunna handla. Frågan är vad som händer om ännu fler butiker framöver tar detta steg mot att inte acceptera mynt och sedlar. Då kommer det att krävas kort, åtminstone i de affärerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.