Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Sexlusten allt mer öppen

På internet blir vi allt mer öppna kring våra sexliv. Och då tänker jag inte på skumma porrsidor utan på helt vardaglig sajter som Apotekets nätsatsning på sexprodukter och mötesplatsen Familjeliv där föräldrar pratar om att uppfostra barn men också om sitt sexliv.

Apoteket säljer sexprodukterTrust in Lust
För ett år sedan lanserade Apoteket en satsning på vuxenleksaker under rubriken Trust in Lust. Den blev en totalsuccé, inte minst på nätet där man numera kan köpa sexprodukter på Apotekets webb. Så här drygt ett år efter lanseringen kollar jag med Elisabet Linge Bergman, presschef på Apoteket AB, om hur mottagandet varit för kampanjen Trust in Lust.

”De första månaderna sålde vi mellan 4 000 och 4 500 produkter per månad. Totalt har vi dag sålt cirka 45 000 produkter”, svarar Elisabet Linge Bergman.

Vibratorringar och massagestavar
Det som säljer bäst är en vibratorring, massageoljan sweet och en massagestav som kostar nästan tusen kronor. Sexleksakerna säljs både i butikerna och på webben och inte minst webbshopen har blivit uppskattad där avdelningen för sexhjälpmedel är en av de mest besökta.

”Vår satsning på sex- och lustprodukter har varit viktig för att visa att vi är ett öppet företag med en bred syn på hälsa. En vanlig reaktion hos kunder är att det känns bra att kunna köpa dessa produkter på Apoteket istället för att behöva gå in i en sexshop, där man kanske inte känner sig så bekväm”, menar Elisabet Linge Bergman.

När Apoteket öppnar upp för att hjälpa människor till god hälsa med sexhjälpmedel så är det också ett bidrag till en ökad öppenhet för människor att för andra erkänna sin sexlust. Lite mer avspänt och inget mer smusslande.

En blyg man

Sex och småbarnsföräldrar
Jag ser detta också på nätsajten Familjeliv. Där skriver mammor och pappor, småbarnsföräldrar och gravida om färg på spjälsängen och hur det är att få en vinterbebis. Men på det öppna forumet hittar jag också en mängd trådar om sexliv. ”När onanerade du senast?”, frågar en man, som är pappa till flera barn, de andra vuxna som besöker sajten.

Och på frågan ”Hur kåt är du?” ska dessa småbarnsföräldrar gradera sin lust på en skala 1 – 10. När jag skriver detta har frågan legat upp drygt en månad och hittills har det skrivits in 189 inlägg som lästs 8102 gånger. Minst sagt en välbesökt diskussionstråd med andra ord.

Stolt mamma
En av de som skriver om sin kåthet presenterar sig som ”Stolt mamma med trygg sambo mitt i familjelivet som kör runt barnen till deras olika aktiviteter.” Hon berättar för de övriga småbarnsföräldrarna och andra medlemmar på sajten: ”Sambon är inte hemma från jobbet än, så jag funderar på att ställa fram några värmande massageoljor på hans sängbord innan jag går och lägger mig, och så hoppas jag på att han väcker mig genom att smörja in mig med dem i natt…”

En annan kvinna skriver: ”10+ Sambon slutar kl 18. Maten klar när han kommer hem, äta fort och sen sängen….. om vi hinner dit.”

Men någon berättar också om sin ensamhet och avsaknad av sex. ”just nu måste jag få säga 1 på en skala från 1-10 av 2 olika anledningar:  1. är fruktansvärt utmattad, trött och har varit i några dagar.
2. det är inge kul att vara kåt om man är ensam hela tiden! (då menar jag utan partner alltså) och att jag inte har en sådan får mig att känna mig ful och då är det mindre chans att bli kåt ^^’”

Nya värderingar i sängkammaren
Öppenheten kring sexlust blir allt större. Och nätets möjlighet till att välja om man vill vara anonym gör det allt mer acceptabelt att för andra berätta om hur man har det i sängkammaren. Utan nätet skulle den här förändringen av öppenheten kring sexliv aldrig ha gått så fort.

Så kan vi se hur internet och nya medier, hur ny teknik, förändrar och påverkar våra värderingar ända in i sängkammaren. 
 

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.