Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Fylle-sms ett jobb för arkitekter

Sedan mobilerna blev vanliga har också fylle-sms härjat bland de som dricker för mycket på krogen. Och på julafton drar vi in de som inte är på plats i vår gemenskap via sms. Med ny teknik spränger vi rummets gränser och omdefinierar vad som är en plats och ett rum. Det här blir en viktig fråga att ta ställning till för arkitekter i framtiden. 

Under fyllan kan sms:et som skickas från krogen verka vara det fyndigaste som någonsin skrivits. Men när man dagen efter bläddrar igenom skickade meddelanden griper ångesten plötsligt tag om strupen och man inser hur dum man var som började fippla med telefonen.
 
Vanligt med fylle-sms
Flashback på nätet märker jag hur vanligt det är med fylle-sms. Flera trådar diskuterar baksidorna med sms och fylla och man frågar varandra hur man ska hantera detta. Någon föreslår att man ska lämna telefonen hemma. En annan att man borde spärra telefonen: ”Kan man inte spärra telefonen från att ringa från klockan 18.00 på fredagen fram till 10.00 på söndagen?”

En tredje föreslår alkolås: ”Jag, mobiler och alkohol går inte ihop. Alltid när jag dricker så får jag givetvis för mig att skicka en massa sms till folk. Sedan när jag vaknar så har jag sådan ångest över vad i helvete jag skrev… Det borde finnas alkolås på mobiler och datorer.”

Schka bara schicka ett schmsch.

Problemet med fylle-sms är att mobilen spränger rummets gränser. Innan mobilen var rummet något som vi kunde se väggarna på. Men idag är rummet något annat. Det virtuella tränger in i det fysiska och omdefinierar vad som är en plats, vad som är ett rum och vad som är närvaro.

Rummet utvidgas
Krogen var förr ett slutet rum. Det som hände där inne hände mellan de som var fysiskt på plats och då gick det ganska bra att hantera. Men med mobilen som verktyg dras idag också den som inte är fysiskt närvarande in till detta krogrum. Då uppstår något nytt, rummet utvidgas. Det kan bli ett spännande möte. Men det kan också bli värsta ångesten.

Samma sak ser vi på julafton när vi skickar julhälsningar via sms. Julen 2008 slog vi nytt rekord med skickade julaftons-sms. Bara via Telias nät skickades 19,8 miljoner sms mellan julklapparna och gröten.

Julrummet förändras
Därigenom förändras julen som gemenskapshögtid. Från att ha varit enbart en släkthögtid blir den nu också mer av kompishögtid. Inte för att vi kanske börjar fira med våra kompisar och vänner, men med ett ökat sms:ande under julafton så dras vännerna in i julfirandet. Även om de inte är fysiskt närvarande så ger vi via sms våra vänner en del av vår julaftonstid. De blir närvarande i vårt julrum.

När vi framöver kommer att använda oss än mer av bildmeddelanden kommer detta att bli ännu mer påtagligt.

Vårt användande av mobiler och sms skapar nya förutsättningar för vårt sätt att leva. Det sker idag ända in i hur vi definierar vad som är en plats och vad som är närvaro.

Arkitekternas uppgift kring rummets gränser
En yrkeskår som måste ta hänsyn till detta framöver är arkitekterna som ritar våra rum. I framtiden blir det en självklart att också den som inte är fysiskt på plats ska kunna vara med i gemenskapen med hjälp av ny teknik. Hur ritar man en lägenhet för att bygga in detta på ett naturligt sätt? Hur designar man en krog? Hur utformar man ett kyrkorum? Framtidens arkitekter kan redan idag börja med att ta utgångspunkt i fylle-sms och fundera över vad dessa innebär för rummets gränser. 
 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.