Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Björklöven kan lära kyrkan och jazzen

Vilket fantastiskt surr det är på nätet kring Björklövens matcher. Tänk om kyrkfolket och jazzdiggarna förstod att använda internet lika intensivt som hockeysupportrarna. Vilket snack vi skulle få i stan om andlighet och kultur.

Gemenskap på ståplats följs av surr på nätet
I samband med Björklövens matcher i Allsvenskan samlas lagets supportrar på nätet för att diskutera spelarnas, tränarens och domarens insatser. Samma dag som Björklöven vinner över AIK med 2-1 följer jag hur supportrarna via forumet The Club Is Mine laddar inför matchen, hur de som sitter hemma håller kontakt med varandra under spelets gång och hur alla efter matchen fortsätter att hålla igång snacket på nätet till långt in på natten.

Den värvade amerikanen Jesse Schultz analyseras, de finska spelarna kommenteras, domarens insatser får en ordentlig genomlysning och några vill också diskutera vilken pub man ska samlas på inför hemmamatcherna.

Livet på ståplats följs av samvaro på nätet.

Kittar samman supportrarna
Hockeyforumet på nätet kittar samman kärnan av de som följer Björklövens säsong. Men inte bara kärnan, utan också en mängd övriga fans som inte skriver egna inlägg utan nöjer sig med att läsa andras kommentarer. 4098 medlemmar är registrerade på detta forum. Sammanlagt har det skrivits nästan 600 000 inlägg och den som varit mest aktiv har skrivit över 29 000 inlägg (ett snitt på nära 13 om dagen).

Kyrkfolk och jazzdiggare på nätet
Tänk om de som gick i kyrkan eller de som var med på Jazzfestivalen skulle kunna vara lika kloka och göra samma sak. Tänk om Umeås gudstjänstfolk skulle skapa sig ett forum där de pratade på samma sätt. Det skulle förmodligen också kunna bli upp mot 4000 personer, kanske ännu fler. Om hockeyälskarnas forum heter The Club Is Mine skulle kanske ett sådant forum kunna heta The Church Is Mine och gjorde Umeå Jazzfestivals besökare samma så skulle de kunna starta The Jazz Is Mine.

Vilket surr vi skulle få inte bara om hockey utan också om kultur och andlighet här i Umeå! Tänk om gudstjänstfolket på samma sätt som Björklövens supportar skulle skriva 600 000 inlägg om prästernas predikningar, om värvningen av nye kyrkoherden i Umeå Stad, om psalmerna, om bönerna, om ljuständningarna och om var man skulle träffas för kyrkfikat.

Och tänk om jazzfolket gjorde likadant. Vilken uppvärmning vi skulle få inför Jazzfestivalen. Vilka publikreaktioner och recensioner vi skulle kunna få delta i. Ja, verkligen delta i eftersom alla kan vara med på forumet och diskutera.

Viktigt snack
När en av deltagarna på hockeyforumet efter vinsten över AIK skriver ”Mycket viktig seger bra kämpat och pucken studsade äntligen vår väg för en gångs skull i år” så är det en del av ett viktigt snack för att hålla hockeyn vid liv i Umeå.

På samma sätt skulle det behövas ett levande snack på nätet för att än mer göra såväl kyrkliv som jazzliv levande och aktivt här i stan.
 

Etiketter: , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Ulf

  Kan väl vara bra att skriva Solna när AIK spelar i Elitserien (2:a just nu). I Västerbotten är AIK just Skellefteå AIK och inget annat 🙂

 2. Janne

  Ulf: Det förefaller att vara som du beskriver i skelleftetrakten. I övriga Västerbotten, t ex i VK-regionen, och resten av Sverige finns det ingen tvekan om vad det oerhört starka varumärket AIK står för, och det är inte Skellefteå AIK.

 3. Manne

  Sköna tankar Mikael håller helt med! Där emot så är AIK fortfarande AIK och Skellefteå AIK är Skellefteå AIK inget annat.

 4. Anders

  Det finns ingen förening som kallar sig Solna AIK. Allmänna Idrottsklubben bildades i Stockholm och förkortas kort och gott AIK. Att sedan Skellefteå valde att kopiera deras namn och klubbfärger är en annan historia. Tror 99% av alla läsare förstår vilket AIK som menas när Allmänna Idrottsklubben kallas för AIK.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.