Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Sorgens plats på nätet

Nu fylls ungdomssajten Apberget med sista hälsningar till de två ungdomar som tragiskt avled i samband med en bilolycka i Umeå i onsdags. Orden Vila i frid och RIP skrivs löpande in på de gästböcker som ligger kvar kopplade till ungdomarna.
 
De minnesstunder som just nu ordnas i Umeå i lokala kyrkor, på torget och nästa vecka i skolan är viktiga för att hjälpa kamrater och vänner att bearbeta sorgen och förstå vad som hänt. Att få mötas, att få hålla i varandra, känna närhet, är en nödvändighet. När det är en olycka som i detta fall blir också platsen där det hände en viktig mötesplats där ljus tänds och minneslappar kan läggas ner.

Men också internet har blivit en viktig plats när unga behöver bearbeta sin sorg, inte minst genom och skicka en hälsning till den som gått bort. Eftersom så gott som alla unga har ett användarkonto på någon sajt eller en egen blogg med en gästbok kan man gå in och skriva hälsningar också efter det att personen inte längre är i livet. Vi ser hur det händer just nu på Apberget i samband med bilolyckan.

Apberget symboler

Minnesfilmer på Youtube
Det är också vanligt att man klipper ihop minnesfilmer och lägger upp Youtube. Med dagens teknik är det enkelt att sätta samman en film med bilder av den som gått bort, ofta med musik till och sedan lägga upp den så andra kan få se.

Veckorna efter att den unga flickan Engla Höglund mördades lades nästan 200 hyllningsfilmer om henne upp på Youtube. Mordet på den 10-åriga flickan väckte starka känslor och för många blev filmsajten Youtube en plats där man kunde uttrycka sin sorg och saknad.

– Jag kände att jag ville göra något för att visa min sorg. Att lägga upp en minnesvideo på Youtube var då en självklarhet. Det är mitt sätt att uttrycka mig och sända ut budskap till världen. Jag gör videor om sådant som berör mig, det är då jag tror att filmerna blir som bäst, berättar en av de som lagt upp en hyllningsfilm för mig när jag intervjuade henne i våras.

Dessa hyllningsfilmer är mycket populära. Filmerna om Engla har idag setts hundratusentals gånger på Youtube.

Samma ser vi hända i efterspelet kring mordet på den unga flickan i Stureby i Stockholm. En mängd hyllningsfilmer till henne finns idag på Youtube och det sista inlägg hon själv skrev i sin blogg har fått över 2000 kommentarer av såväl folk som kände henne som de som enbart är berörda av den tragiska händelsen.

Internet blir på så sätt en viktig plats för allt fler för att bearbeta sorgne och saknaden. 

Hur handskas med minnesplatserna
Men allt fler börjar nu diskutera hur vi ska handskas med de konton på nätet som blir kvar efter ett dödsfall. Ett exempel på den debatten är en artikel i Dagens Nyheter där Eva Svedmark, forskare från Umeå, uttalar sig.

– Sorgen bär man alltid med sig, men omvärlden kanske inte ser det. På internet finns det andra som kan dela ens sorg, säger hon i artikeln.

För anhöriga kan det vara svårt att veta på vilka sajter som den avlidne haft konton och man kan också vara osäker på hur man ska handskas med dessa. Men många unga har redan funnit sitt sätt att hantera situationen. De går helt enkelt in på den avlidens blogg eller användarsida och skriver in en sista hälsning. Vila i frid. R.I.P – Rest in peace.

Uppdaterat: Västerbottens Kuriren har på nyhetsplats också uppmärksammat att den tragiska olyckan får genomslag i hälsningar på internet.
 

Etiketter: , ,

2 kommentarer

 1. Lisbet Olofsson

  Vet vad du pratar om.
  Min brorson förolyckades för ca 6 månader sedan men fick inte lika stort utrymme i pappertidningen som denna olycka. Kan vara skönt för oss nära.

  Hans facebook lever vidare – många många har skrivit och det har blivit en hjälp för föräldrarna. Kommentarena här på VK under artikeln var uppe i 100 inlägg etc.

  Vi måste acceptera att ungdomarna har hittat ett annat sätt att sörja på – att gå vidare på. Förr hade man gravöl idag har vi samlingsplats med LJUS etc.
  Än brinner ljus på brorsonens olycksplats – ett nytt sätt att bearbeta sorg.
  (se min blogg – den 16 okt.)

 2. Mikael Hansson

  Svar till Lisbet Olofsson (2009-10-30 08:33)
  Din berättelse är intressant, just i detta att Facebook-konto blivit en minnesplats kring din brorson. Och inte minst att det har blivit en hjälp för föräldrarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.