Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Flickorna kontaktar Bris, pojkarna håller sig undan

Det är främst flickorna som vänder sig till Bris. Pojkarna avvaktar och tar inte kontakt i lika hög grad. Det visar den nyutkomna rapporten Barnen, Bris och it 2009 som presenterades av Bris under Internetdagarna i Stockholm.

Vi har sett det i tidigare rapporter från Bris. Flickornas större vilja att ta kontakt med Bris syns i all statistik som Bris lägger fram. Under 2008 såg siffrorna ut så här för alla kontakter Bris hade det året:
Bris hjälptelefon: 69 procent flickor, 31 procent pojkar
Bris-mejlen: 88 procent flickor, 12 procent flickor
Bris-chatten: 86 procent flickor, 14 procent pojkar

Flickorna skriver oftare än pojkarna
Barnens kontakter med Bris har förändrats under 2000-talet. Från början gick alla kontakter via samtal till barnens hjälptelefon. Men när Bris under de senaste åren öppnat upp för fler kanaler via Bris-mejlen och Bris-chatten innebär det att man öppnar upp kanaler som främst flickorna vill använda. För det är flickorna som skriver mejlen och deltar i chatten hos Bris. 

Flickor väljer i högre grad än pojkar att skriva över nätet för att berätta om sitt liv och sina problem.

När rapporten Barnen, Bris och it 2009 nu presenteras understryks denna snedfördelning. Rapporten handlar om de kontakter Bris har med barn som på något sätt är it-relaterade. I rapporten redovisar man särskilt de frågor där barnen på något sätt nämner datorer, mobiler, sms och annat som har med it att göra. 80 procent av dessa kontakter består av flickor, 20 procent av pojkar. Snedfördelningen består. Fyra av fem kontakter är med flickor.

Hur nå pojkarna?
Siffrorna ställer en allvarlig fråga om hur vi ska kunna nå de unga pojkarna. När livet krisar är det uppenbarligen inte lika naturligt för en pojke som för en flicka att ta kontakt med vuxna genom att ringa, mejla eller chatta med Bris.

Vilka vägar, vilka kontakter, vilka möten med vuxenvärlden kan pojkarna tänka sig att använda? Det är en viktig fråga för skolan och de organisationer som vill stötta och hjälpa barn som behöver vuxenkontakter.

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.