Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Nakenbilder på nätet

En tjej tog kontakt med Bris och berättade:
"Hej, för sex månader sedan gjorde jag en film på mig själv. Jag var avklädd, och jag skickade den till min kille. Nu är vi inte tillsammans längre, men han hotar mig hela tiden med att han ska lägga ut filmen på nätet om vi inte har sex. Säg inte att jag ska prata med mamma, för det vågar jag inte."
Se Bris-rapporten

Rädsla för att bilder ska spridas
Det här är ingen ovanlig situation. Det har hänt fler tjejer och även killar att nakenbilder kommit på avvägar och att man tvingas leva med en ständig rädsla för att bilderna plötsligt ska dyka upp någonstans på nätet eller i mejl till alla i skolan.

Rent lagligt kan det vara svårt att göra något åt detta. Alldeles nyligen friades en 17-årig pojke i Svea hovrätt sedan han hade skickat nakenbilder på sin före detta flickvän till några kamrater. Flickan ville att han skulle dömas för ofredande och kränkning, men pojken friades i hovrätten.

Hovrätten menar i sin dom att det finns inget övergripande förbud mot att sprida bilder på någon, även om det är nakenbilder och sker utan samtycke. Domstolen grundar sitt friande i att bilderna togs med flickans vetskap och användes kränkande först senare. Läs mer i Helsingsborgs Dagblad.

Ny lagstiftning på gång
Nu är det mycket möjligt att vi kommer att få en ny lagstiftning kring spridandet av bilder. En utredare från regeringen har föreslagit att den som drabbas och kränks när privata intima filmer och bilder sprids ska kunna få ett skadestånd. Utredaren menar att detta skulle exempelvis kunna avskräcka folk från att lägga ut nakenbilder på sina före detta ex på exempelvis Youtube.

Skolans sexualundervisning och internet
Händelser som dessa är viktiga att diskutera med ungdomar. Skolans sexualundervisning är ett bra tillfälle för sådana diskusisoner. I ett bloggprojekt som jag var med om i vintras med gymnasieelever från Midgårdsskolan i Umeå föreslog flera av eleverna att sexualitet på internet måste vara en fråga som tas upp i den undervisningen.

Signaturen Kelviggo skrev: ”Jag tycker absolut att det är nödvändigt att skolan lär barnen hur man skyddar sig. Helst tycker jag att undervisningen ska börja redan i tidig ålder så att barnen är förberedda på vad som kan ske när de ger sig ut på Internet.”

I en kommentar till Kelviggos inlägg skrev signaturen Robster: ”Jag håller definitivt med dig om det du skriver i undervisningen i skolan gällande de här frågorna. Det är konstigt att man i nuläget inte talar om sexualitet på nätet när man har sexualkunskap i skolan.”

Elevernas önskan om att de i skolan ska få diskutera och fundera mera kring hur de ska hantera sin sexualitet i mötet med andra på nätet är viktig att ta på allvar. Det är en rimlig önskan och framöver är det viktigt att skolans sexualundervisning tar in dessa frågor.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.