Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Malik läser nyheterna på nätet

Malik Novo, Carlshöjdsskolan i Umeå, har återigen blivit bästa elev från Västerbotten i Dagens Nyheters Nutidsorientering. Malik går idag i årskurs 9 och är van vinnare av Nutidsorienteringen. Också i 8:an var han Västerbottens bäste på de kluriga frågorna.

Papperstidning och tv går bort
Varje dag skannar Malik Novo av flera olika nyhetssajter och liksom många andra unga menar han att internet är bästa sättet att hålla sig uppdaterad på. Papperstidningen är inte lika viktig och tv går bort. Det här ställer Sveriges skolor inför nya utmaningar. För det är inte bara för Malik utan också för mängder av andra unga som internet idag är den viktigaste nyhetsförmedlaren. Det gör att skolorna måste ställa sig frågan vilka metoder och arbetssätt man ska använda för att hjälpa eleverna hitta rätt i nyhetsflödet på nätet.

Det sker alltså en rörelse bland de unga från papperstidningen till internet. Enligt en undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet tappar morgontidningarna de unga. Andelen 15 – 29-åringar som läser en daglig morgontidning i tryckt form har sjunkit från 55 procent år 2000 till 31 procent år 2008. Samtidigt har andelen unga som läser morgontidningar på nätet ökat från 21 till 44 procent, skriver Dagens Nyheter.

Se Malik Novo i TV4.

Malik Novo i TV4

Läser nyheterna på internet
”Jag läser större delen av nyheterna på internet. Jag har bara en "vanlig" tidning hemma och det är Västerbottens Kuriren, resten är från internet. Internet är det bästa och lättaste sättet att hålla sig uppdaterad på. Idag så publicerar ju varje tidning allt sitt material från pappersutgåvan på internet”, skriver Malik Novo till mig som svar på mina frågor om hur han tar del av nyheter.

Ett ytterligare plus för internet är också att det är miljövänligt ur ett material- och transportbehov, betonar Malik.

Men det är inte enbart VK som Malik följer. Västerbottens Folkblad, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Sveriges Television är andra sajter som han följer under dagen.

”Sen hur ofta jag är inne på dem varierar. Ibland läser jag nyheter allt från 0 minuter per dag till 30 minuter. Beroende av om det händer något.”

Vanlig tv går bort
Däremot blir det inte mycket vanlig tv för Malik. Han menar att det är väldigt sällan som han ser på tv och bara ibland på morgonen. Det är nätet som gäller.

När jag frågar Malik om vilka nyheter han följt  på internet den senaste veckan berättar han att de handlar om allt möjligt.

”Jag har läst att Malik Novo vunnit nutidsorienteringen (haha). Näe men, ny förbundskapten i fotboll, massaker i USA, statsministerns besök i Washington, svininfluensan”, är några exempel Malik Novo nämner.

Malik Novo kommer nu att få åka till Stockholm den 10 december för att ta emot sitt pris ur drottning Silvias hand. Sedan blir det lunch på Rosenbad med utbildningsminister Jan Björklund och därefter Nobelprisutdelningen i Konserthuset.

Förutom TV4 här  ovan så är det många medier som rapporterat om Malik Novo. Här är två till.

Läs också om Malik Novo i Västerbottens Folkblad

Läs om Malik Novo i Västerbottens Kuriren

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.