Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kvinnorna tar över nätet

Kvinnorna tar över allt mer på internet. För Västerbottens Kuriren och andra nyhetssajter kommer detta att ha stor betydelse i framtiden. Dagspress, tv och radio brukar till och från kritiseras för att i alltför hög grad lyfta fram män i nyhetsrapporteringen. Men om internet innebär att kvinnorna lyfts fram kan närvaron på nätet innebär en förnyelse av nyhetssajterna.

När Bris utökar sin verksamhet för barn genom att gå från telefonssamtal till att också ge stöd över internet ökar andelen flickor som tar kontakt. Av de barn som tar kontakt med Bris via Barnens Hjälptelefon är 69 procent flickor. Mehn när Bris öppnar sin internetverksamhet via Bris-mejlen ökar andelen flickor till hela 88 procent (år 2008).

Vi ser samma tendens i användandet av bloggar. World Internet Institute har visat att 21 procent av flickorna i åldern 12 – 16 år har en egen blogg medan enbart 3 procent av pojkarna har det. 66 procent av flickorna är med i en community men enbart 42 procent av pojkarna. 58 procent av flickorna laddar upp digitala bilder medan enbart 37 procent av pojkarna gör det. Bland barn och unga tar alltså flickorna allt mer över nätet. 

Möjligen kan vi nu se samma tendens när nyhetssajterna bjuder in sina läsare att kommentera och skicka in egna inlägg. Idag tisdag 10 november publicerar Västerbottens Kuriren en chatt där läsarna har möjlighet att ställa frågor om svininfluensan. Tittar vi på signaturerna hos de som skrivit inläggen är det långt fler Anna, Britt-Marie, Laila och Birgitta än vad det är Kent och Allan. Flera har också valt signaturer som ”Mamma Mu”, ”Orolig mamma” och ”Mamma till barn under tre år”, men ingen av skribenterna har valt att kalla sig pappa-någonting.

Av 80 inlägg har 36 ett kvinnonamn i signaturen medan enbart 15 har ett manligt namn. 29 har signaturer som är neutrala och inte går att könsbestämma.

Hela artikeln om svininfluensa finns också att läsa på VK.

Naturligtvis är denna lilla undersökning mycket trubbig. Varför kvinnor eller män skriver kan ju också bero på ämnet för chatten. Men trots sin trubbighet stämmer ändå denna mini-undersökning överens med senare års statistiska undersökningar av hur vi använder internet. Kvinnorna tar över allt mer på nätet när det handlar om att skriva och ladda upp bilder, när det handlar om att vara aktiv i sociala medier som chatt, bloggar och communities.

I och med att VK och andra nyhetssajter bjuder in läsare och besökare att vara mer aktiva och bidra med egna inlägg kan resultatet kanske blir en omsvängning mot ett allt mer aktivt deltagande från kvinnor på nyhetssajterna.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.