Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

På Facebook blir släkten starkare

Facebook har blivit rena rama släktkalaset. Glöm talet om att internet isolerar människor. Idag blir det allt tydligare att folks närvaro på internet ökar sammanhållning och gemenskap, inte minst med den egna släkten.

Den stora arenan för denna folkrörelse av släktens återkomst är Facebook. Där ser vi idag tydligt hur kusiner återförenas, syskonbarn hittas igen och farbror och moster kommer in i ens liv igen.

Många människor har i Sverige under de senaste decennierna levt utan kontakt med släktingarna utanför den närmaste familjen. Man har haft dålig koll på vad kusinerna gör, om tremänningen fått barn eller om morbror byggt färdig verandan. Men i takt med att allt fler ur släkten addas som vänner på Facebook ökar surret mellan släktleden. Och det är Facebook som är den stora orsaken till denna släktens återkomst i svenska hem.

Släktträffen och Facebook
 
Kusiner, syskonbarn och tremänningar ur min släkt träffades i somras. De flesta av dem finns också på Facebook och många håller kontakt via nätet.

Jag prövade lägga ut en fråga till mina vänner på Facebook om de noterat samma sak. Svaren strömmade in och många ville berätta om hur de hittat igen kusinerna i Karlstad eller syskonbarnet som snart ska få barn.

En av mina vänner skrev följande till mig och jag fick lov att föra historien vidare. Berättelsen är något redigerad för att göra den anonym.

”Min bror gick igenom en väldigt jobbig skilsmässa där det blev svårt för mig att hålla kontakten med hans barn som bodde med sina mamma. Eftersom vi nästan samtidigt flyttade blev kontakten i det närmaste obefintlig med mina brorsbarn. Hörde bara vad som hände dem via min mamma/deras farmor och min bror/deras pappa, även det MYCKET sporadiskt.
De senaste 2 åren har vi hittat varandra via Facebook och det ledde till att jag även återigen fick kontakt med mina brorsbarns mamma och såpass lång tid hade gått sedan den jobbiga tiden så det gick att gå vidare(fast jag inte var inblandad annat än att hon var gift med min bror:) .
Detta resulterade faktiskt i att jag med min familj faktiskt var och hälsade på dem i somras och såg dem alla för första gången på 15!!!!!!!!!!!!!! år…De är nästan alla vuxna idag…och jag har sett dem som små senast. fantastisk känsla. Nu pratas vi nästan dagligen via Facebook och har återknutit släktskapet på ett helt fantastiskt sätt.”

Samma kvinna skriver till mig: ”Man har lite hum om vad som händer i deras liv samt att man kan se bilder av stora händelse som dop och bröllop mm eller bara hur släkten växer. FB är ett ovärderligt redskap när man som jag lever "i förskingringen" :D”

I början av 2000-talet talades mycket om att datorerna isolerade oss, att vi blev sociala enstöringar där vi satt och knapprade på våra tangentbord. Men idag ser vi en helt annan utveckling när Facebook blivit till den stora arenan för att knyta samman kusiner med kusiner, syskonbarn med mostrar och snart även barnbarn med sin far- och morföräldrar.

800 000 seniorer har ännu inte börjat använda Facebook. När de allt mer börjar göra det kommer vi också få se hur barnbarn börjar möta sin far- och morföräldrar över nätet och Facebook.

Människor behöver sammanhållning och få känna var ens rötter kommer från. Att Facebook kan vara ett verktyg för detta ska vi vara glada för. 

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Lisbet Olofsson

    Frågan blir bara – hur många timmar per dag sitter man framför datorn och alla dessa många och bra möjligheter.
    Att gå i skogen, träffa vänner över en fika med mänsklig kontakt. Vart kommer det in.

    Datorn får mer och mer utrymme och hur kul är det?

  2. Mikael Hansson

    Självfallet är det trist om inte folk kliver iväg för att plocka trattkantareller. Håller helt med.
    Men att Facebook står för släktens återkomst i Sverige är också värt att notera. Här finns en stark folkrörelse som skapr ett varmare Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.