Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Sjung digitalt med Umeås körer

Nu vill glöggtillverkaren Blossa att du ska vara aktiv med att skicka julhälsningar via nätet. Kulturhuvudstadsåret i Umeå skulle också kunna använda ny teknik på internet som gör det möjligt att låta människor vara deltagande och medskapande. Varför inte haka på trenden och låta oss bli sångsolister till Backens manskör, Sångkraft eller någon annan av stadens körer inför kulturhuvudstadsåret?

Ny teknik gör dig deltagande och medskapande(Bild ovan ur Blossas julhälsning)

Under de senaste åren har vi sett allt fler exempel på att ett nytt internet håller på att födas. Nu ska vi vara delaktiga, vi ska vara medskapande och bidra med vår egen kreativitet. Jag skrev tidigare om hur Radiotjänst bjuder in oss att vara med i deras nya reklamfilm och hur Telia vill att vi ska skapa halloween-hälsningar med hjälp av mms.

Nu är det Blossa som vill att du ska skicka ett digitalt julkort till grannen, mingelvännen, arbetskamraterna, chefen, farmor eller favoritkusinen. Genom att bjuda in dig att vara delaktig och medproducerande ska du få en chans att stärka dina relationer med folk du känner och samtidigt tänker sig Blossa att de ska öka sin försäljning.


Vi deltar och producerar själva
Vi har bara sett de första stegen i denna utveckling. I framtiden kommer reklam att vara helt annorlunda. Den knyts närmare oss, den blir en del av våra vardagliga handlingar och det blir allt mer vi själva som producerar den och skickar den vidare. 

Företagen kommer att erbjuda oss tjänster som vi gärna vill använda. Ett tydligt exempel är detta som Blossa gör. Vi vill ju gärna skicka en hälsning inför jul till de som vi känner. Den tjänsten erbjuder Blossa oss. Men samtidigt lägger man på ytterligare ett lager i denna tjänst i och med att vi i vår julhälsning sänder med en signal om att det är kul och gott att dricka glögg från Blossa.

Sjunga digitalt med Umeås körer
Hur kommer andra företag och organisationer att använda denna nya teknik? Kommer Umeå kommun inför kulturhuvudstadsåret att låta oss ladda in vårt eget porträtt i en kulturfilm om Umeå? Eller erbjuda oss en sångstämma i ett stycke som framförs av Backens manskör eller kören Sångkraft?

Tänk dig karaoke. Och att du har kören som sjunger ett stycke. Och att du sitter hemma och via din mick spelar in din sångsoloinsats som du sedan laddar upp och vips har du en medverkan i körens framförande.  Sedan är det bara att skicka iväg en bild- och ljudhälsning till alla dina vänner.

Allvarligt. Vi kommer att få se mycket spännande nytänk kring de funktioner på nätet som ger oss möjlighet att vara deltagande och medskapande.
 

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Jenny E

    Får du några galna, roliga, intressanda, kreativa idéer om hur man kan använda medskapandets princip när det gäller litteratur- och kulturskapande i Littfesten, så hör av dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.