Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Med Spotify växer min själ

Idag har jag  trängts vid elektronikhyllorna på köpmarknaden. Och då slogs jag av tanken att jag kanske inte behöver någon cd-spelare. För Spotify har öppnat musikvärlden för mig.

Den gamla musikspelaren har lagt av och de gånger jag försöker spela en cd hoppar låtarna först en stund fram och tillbaka innan spelaren slutligen stannar och allt blir ljudlöst.  Det var därför som jag tog mig till marknaden för att hitta en ny. Och där på allvar började fundera  över om jag i framtiden behöver en cd i den nya spelaren.

LP-skivorna har jag redan burit bort. Med en grammofon som kopplas till datorn har jag flyttat över en hel del av LP-samlingen så att jag numera kan lyssna på den via datorn. Ett tekniksprång för mig som jag har lärt mig leva med.

Cd-skivorna har jag inte burit bort men de spelas allt mer sällan. Idag är det främst Spotify som ger mig musiken. Och därmed idel nya överraskningar. Samtidigt som jag skriver detta lyssnar jag på ett band från Kinshasa i Kongo. Kasai Allstars heter dom och albumet bär den osannolikt långa titeln In the 7th Moon, the Chief Turned Into a Swimming Fish and Ate the Head of His Enemy.

Eller New York-bandet Gogol Bordello som spelar en sällsam blandning av punk, zigenardragspel och Brechtinfluerad musik. Det är musik som jag absolut aldrig skulle ha upptäckt om jag dröjt mig kvar vid LP-skivor och cd-köp.

Spotify öppnar världen för mig. Men det är inte lättköpt och Spotify ger mig inga garantier för att jag ska hitta det för mig totalt nya. Jag måste knäppa på min nyfikenhetsknapp för att upptäcka det jag inte mött tidigare. För utan nyfikenhet hamnar jag hela tiden bara i Springsteen, Van Morrison och Madonna.

Men ger jag mig ut på Spotify-jakt kan jag hamna i såväl afrobeat från Kinshasa som zigenarpunk från New York. När musikens värld på detta sätt blir digital för mig växer jag som människa. Jag utmanas när jag möter det nya, jag får en stadigare grund att stå på när mina musikreferenser inte längre stannar kvar i det förutsägbara.
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.