Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Julkorten blir bilder av oss själva i mobilen

Allt färre skickar julkort via Posten medan allt fler skickar sms under julafton. Det innebär att bilder på tomten och jesusbarnet får stryka på foten eftersom sms:andet oftast består av en kortfattad God Jul-hälsning utan vare sig bild på tomteskägg eller litet barn i krubba och stall. Men i framtiden kommer självporträttet att bli den mer vanliga formen av julhälsning.

Julkort skickas

När vi skickar julhälsning via mobilen istället för med Posten kommer det gamla traditionella bilderna på tomtar och jesusbarn att ersättas av självporträtt och gruppbilder på barnen.

Det nya sms-rekordet under julafton lyder på hela 23,7 miljoner sms (enbart inom Telias nät). Samtidigt som sms:andet för varje år ökar rasar antalet skickade julkort med Posten. År 1995 skickades 67,4 miljoner julkort. Under de 15 år som gått har raset varit stort för denna tradition och i år 2009 räknar Posten med att svenskarna skickar omkring 38 miljoner julkort. Nästan en halvering, enligt Postens statistik. (Se tidigare år här)

Samtidigt ser vi alltså att julafton blivit en sms-högtid och numera är en av årets mest sms-intensiva dagar.

Vad som exakt skrivs i dessa nutida hälsningar vet vi inte, men vi vet att de flesta inte skickar mms, alltså ett sms med bild. Istället sänder vi iväg ett kortfattat textmeddelande av typ ”God Jul hälsar vi er alla”. När julkorten väljs bort försvinner alltså även bilderna på tomtar, julgranar och de mer kyrkligt präglade julvykorten med krubba, stall och jesusbarn. De klassiska bilderna som hört julen till försvinner därmed allt mer.

Vi ser redan idag trenden bland många småbarnsfamiljer som idag skickar bilder på barnen i tomteluva istället för de traditionella julvykortens bilder. Det här är en ny tradition som än mer kommer att slå igenom i våra julhälsningar med mobilen.

För när mms:andet växer sig starkare under de kommande åren kommer det att bli allt mer vanligt att vi också via mobilen skickar bilder som julhälsning till varandra. Men då kommer det att bli andra bilder än tomtar och jesusbarn. Förmodligen blir det nytagna bilder med mobilen där vi skickar självporträtt och gruppbilder på de som vi firar jul tillsammans med. Och textmeddelandena blir till bildtexter där vi skriver ”God Jul, är vi inte fina i våra nya slipsar?” eller ”God Jul, så här blev min snygga julfrisyr!”

I framtiden kommer vi att få se hur tomten och jesusbarnet allt mer går bort medan självporträttet som julhälsning blir allt mer vanlig.
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.