Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Elevdatorer förändrar skolan

Under den senaste tiden har jag haft nöjet att få intervjua ett stort antal gymnasieelever i Umeå som fått egen bärbar dator. Det har förändrat deras skola och deras lärande, och deras berättelser är en spännande inblick i en skola i förvandling.

Umeå kommun är unik i Sverige genom att man låter alla att som börjar på kommunala gymnasierna få en egen bärbar dator. I de intervjuer jag gjort med leverna märks inte minst hur ett informellt lärande nu sker. Det är ett lärande som sker utanför skolans undervisning.

Här finns eleven som älskar att jobba med hundar och via internet, utöver skolans lektioner, lär sig mer om försäljning och handel med hundar. Här finns eleven som via Facebook har kontakt med ungdomar i andra länder och diskuterar skoluppgifter med dem. Här finns eleven som lär sig redigera filmer och lägger ut dem på Youtube och får tusentals besökare. Här finns eleven som på engelska rollspelssajter skapar teaterstycken med andra teaterintresserade från hela Europa.

Alla vittnar de om ett lärande där de menar sig bli bättre på engelska, på att samarbeta, uttrycka sig och kreativt skapa tillsammans med andra.

Läs intervjuerna med alla elever: Lärande utan gräns 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.