Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Flygkaos ger fler videokonferenser

Kanske kan de senaste dagarnas stora problem med inställda flyg bli en nystart för vidoekonferenser. Kanske kommer allt fler nu att vänja sig vid möjligheten att hålla sammanträden och seminarier utan att vara på samma fysiska plats.

Sveafestivalen i Umeå var en av otaliga konferenser som tvingades ändra om i programmet på grund av inställda flyg. En av de talare som inte tog sig upp från Stockholm var Gudrun Schyman. Men via direktsänd live-tv kunde hon ändå närvara och föreläsa för deltagarna.

Littfest, Umeå Litteraturfestival, som gick av stapeln för några veckor sedan visade också vägen. Här sände man ut alla föredrag så att den som inte var på plats kunde följa samtalen om bokläsning. Ypperligt och man fick ett bra genomslag.

Allt fler exempel ser vi på hur videotekniken blivit så pass bra att den går att använda som ett komplement till fysiska träffar.

Det här kan få betydelse för miljön, menar Svenska Dagbladets miljöreporter Susanna Baltscheffsky. Hon skriver: ”Men situationen kan också få betydelse för miljön på andra sätt. Bara för att flygen står stilla kan inte annan verksamhet ställas i väntläge. Plötsligt kan en videokonferens bli den mest eftertraktade mötesformen, när det inte går att swischa till ett kontor i Europa över dagen för ett möte.”

Så kanske en följd av flygkaoset som nu råder blir att intresset för videokonferenser ökar. Och med det en ökad företagsverksamhet inom ljud- och bildsektorn. 

 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Peter Brown

    I Sverige släpptes det år 2010 ut 474000 ton koldioxid från enbart inrikesflyg, att använda sig av videokonferenser skulle innebära att bespara vår natur från denna onödiga förgiftning. I stor skala, när det gäller flyg världen över så är denna fråga ännu viktigare då vår egen miljöutveckling är mycket mer positiv än de globala CO2-utsläppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.