Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Lycklig på Facebook?

Man blir lyckligare av att ha varma sociala relationer, säger forskarna. Men blir man lyckligare av att finnas på Facebook, där man ska ta hand om sociala relationer?

Mer än var tredje svensk har idag ett konto på Facebook. Men blir man lyckligare av att finnas på nätet? Det är svårt att säga, menar lyckoforskarna Filip Fors och Jesper Östman från Umeå universitet som medverkade på en föreläsning i Umeå igår och bland allt tal om lycka och tillfredställese i livet deltog åhörarna livligt med sina tankar om Facebook och lycka.

Forskarna menar att lycka ofta är kopplat till att man har varma sociala relationer och eftersom Facebook bygger på att man ska ta hand om sina relationer så ligger det nära till hands att tänka att den som använder Facebook är lyckligare.

Men dubbelheten gentemot Facebook visade sig vara stor bland åhörarna. Flera  menade att det på Facebook finns risk för statusstress, att man hela tiden måste berätta om hur bra man har det. Andra tog upp att det finns risk för negativa känslor om man börjar jämföra sig med andra och kanske tycker man att andra verkar mycket mer populära med många fler vänner.

Läs mer om lyckan och Facebook

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Tom Sterner

    En klart intressant fråga. Jag undrade länge vad jag hade att göra på Facebook och varför jag skulle orka skaffa ett konto. Varför? Jag är hyfsat nöjd med mitt liv och de vänner och bekanta jag umgås med och har inte speciellt mycket tid över. MEN efter att ha varit på en föreläsning för några veckor sedan gjorde jag slag i saken eftersom jag är kroniskt nyfiken. Jag är helnöjd. MEN jag var nöjd innan. Jag struntar blankt i vad andra gör och har gjort men jag förstår att det kan bli en statusjakt. Klarar man inte det bör man kanske lägga ner och göra andra roligare saker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.