Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Ge en Ipad till studenterna

Ipad har blivit snackisen i prylkretsar under vårvintern och många ser fram mot att få testa den nya läsplattan/pekdatorn som kan fungera som bok, musikspelare, tidning och nöjesmaskin.

När Ipad lanserades i USA kallades den ibland för ”Jesusplattan” som omden kom med själva frälsningen. Själv  tror jag det ärviktigt att hålla en kritisk distans till nya innovationer även om man vill pröva dem och se vad de går för. När det handlar om Ipad finns flera frågor att nysta i. Vad kan den ge i utbildningssituationer? Hur kan den fungera som nyhetsmagasin? Vilka möjligheter finns det att bygga sociala nätverk med hjälp av den?

För att få veta mer om detta på en lokal nivå skulle det vara intressant om 100 studenter vid Umeå universitet valdes ut och fick leva med en Ipad under några månader för att se hur deras vardag förändrades med den nya läsplattan.

Universitetens intällning till Ipad kan se olika ut. I USA finns det universitet som Seton Hill University som enligt uppgift kommer att ge alla sina heltidsstudenter en Ipad nu till hösten. Andra universitet som George Washington och Princeton vill inte dra in några Ipad på campus eftersom det fruktar för problem med universitetens trådlösa nätverk.

Argument finns för båda sidorna men för Umeå universitet är det viktigt att finnas med i dessa frågor om hur framtidens kommunikationsplattformar kan se ut. Ett sätt är att låta några studenter experimentera och testa själva.

För ett universitet som vill ligga i framkant på utvecklingen skulle detta vara ett intressant experiment att följa upp. Var pengarna till inköp av 100 Ipad skulle tas från löser jag dock inte i detta blogginlägg. Just nu nöjer jag mig med att väcka frågan.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.