Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Dataspel om diabetes för barn

Dataspel blir allt mer vanligt i utbildningssammanhang. Det senaste exemplet är läkemedelsbolaget Eli Lilly som nu prövar att ge barn utbildning kring diabetes och insulin med dataspelet Equalize.

Spelet går ut på att ta spelfigurerna Max och Maya genom ett antal banor där man ska hoppa över bänkar och garderober. Av att springa blir man trött och om Max och Maya låter bli att äta av bananerna och morötterna som finns utplacerade utefter vägen eller äter för mycket av sockerbakelserna så går det galet med blodsockernivån. Skulle Max och Maya dessutom låta bli insulinpennan som finns i spelet så går det verkligt illa.

Det här är ett spännande och intressant initiativ för att hjälpa barn hantera en sjukdom och även om spelet kanske främst vänder sig till familjer och enskilda barn så kan det vara lockande också för skolor att använda spelet, inte minst eftersom det är gratis.

Men i och med att det är ett läkemedelsbolag som ligger bakom Equalize måste skolorna ta ställning till hur de ser på att använda sig av spel som samtidigt är en del av marknadsföring av produkter, i det här fallet en insulinpenna som Eli Lilly tillhandahåller. I framtiden kommer vi säkert att få se många flera företag som satsar på små undervisningsspel och därigenom kan komma in på läromedelsmarknaden.

I sammanhanget är det intressant att läsa vad Oskar Edlund, vd på spelutvecklingsföretaget Know IT HT i Göteborg, säger i ett pressmeddelande. Know IT är företaget som står bakom utvecklingen av spelet.

– För oss känns det väldigt bra att få ta fram ett spel för ett sådant här ändamål. Vi vet att spel för inlärning är väldigt effektivt. Kombinationen av information och lustfylld lek gör att vi når yngre mottagare. De har stor datorvana, tycker om att tävla och vill ha snabb bekräftelse på att de gör rätt.

Många inom skolans värld håller säkert med men samtidigt är det viktigt att skolan hittar ett förhållningssätt till att använda sig av företagsproducerade läromedel.
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.