Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Datortidningar backar

PC-tidningar tappar, MacWorld går framåt, medan Computer Sweden förlorar en av tre läsare på tio år, visar Orvesto-mätning.

Siffrorna kommer från Orvesto som mäter räckvidden för ett stort antal papperstidningar. Att it-branschens stora tidning Computer Sweden backat med 30 procent på tio år är mycket intressant. Från 143 000 läsare har man gått ner till 100 000 läsare.

En annan tendens är att PC-tidningar tappar medan Mac-tidningar ökar. PC Gamer är mest i motvind, enligt Orvesto. Från 2002 till 2010 har man tappat 45 procent av sina läsare. Under samma period har PC för alla också rasat med 27 procent.

MacWorld går däremot mycket bättre än dessa PC-tidningar och har ökat med 24 procent under de senaste tio åren.

En pryltidning som M3 går också mycket bra och har ökat antalet läsare med 96 procent.

Metro Teknik är också en tidning som rusar i höjden. Sedan 2007 har man ökat antalet läsare med 74 procent. Ny teknik klarar sig också förhållandevis bra, även om man backat med 3 procent sedan 2002. 

Bakom statistiken döljer sig många faktorer. Det kan vara nya distributionssätt som gratisexemplar (Metro Teknik), intresset för nya prylar (M3) eller svängningar i kampen mellan PC och Mac.

Men här finns också faktorer som ett ökat internetsurfande vilket säkert slår mot flera av pappersutgåvorna. Helt klart är dock att ett antal redaktioner behöver fundera ett par extra varv kring hur de ska kunna hejda rutschkanan man hamnat i under de senaste åren.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. deeped

    Inte så konstigt. Kolla techbloggarna i Sverige och jämför dem med PC-tidningarna. När det gäller speltidningar så är det viss skillnad att kolla in trailers på spel än att se skärmdumpar i tryckt media.
    Att mactidningar klarar sig beror säkerligen på a) att det är vissa företag (läs byråer) som pren. och att det finns en annan socioekonomisk demografi och kulturmässig (läs mediamänniskor) bland macägare än bland pc-ägare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.