Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Google-bilen fotar Västerbotten

Google Street View-bil åker runt i Europa och fotar gator i våra större städer. Men också i Västerbotten har man gjort detta. I Umeå är det flesta gator redan fotograferade vilket gör att den som använder Googles kartor också kan se hur det ser ut på gatorna i Umeå.

Google-bilen har fotat alla gator i Umeå. Här på väg norrut på Tegsbron.

Men Google-bilen stannade inte i Umeå. Den fortsatte sin färd och har kört runt om i länet utefter E 12:an och andra vägar. Genom Vindeln, Lycksele och Vilhelmina tog sig Google-bilen. Ja, också Dikanäs fick besök (se foto nedan) vilket gör att man kan följa stora delar av länets större vägnät.

Också vägen upp mot Dikanäs har Google-bilen färdats utefter vilket gör att man via Google Street View kan följa hela vägen från Umeå upp förbi Dikanäs.

När Google-bilen började åka runt och fota fanns det kritik mot att den kunde fånga människor och situationer på bilderna som kunde kränka den personliga integriteten. För att möta detta har Google valt att sudda ut ansikten på människor man fotat liksom registreringskyltar på bilar.

I Tyskland har man också låtit hushållen välja om man vill att deras hus ska finnas med på gatuvyerna. Det visar sig då att det inte är så många som valt att ta bort sitt hus. Bara omkring 3 procent (2,89 %) av tyska hushåll vill att deras hus ska suddas bort från Google Street View. I siffror rör det sig om 240 000 av närmare 8,5 miljoner.

Nu är det möjligen så att det kanske inte är alla som vet att man kan välja att ta bort sitt hus från Googles karttjänst så antalet skulle kanske vara större om fler fick veta. Och samtidigt kan man självfallet påstå att 240 000 inte är ett litet antal.

Hur ser det då ut i Umeå och Västerbottens län? Ja, det finns de som också protesterar i Västerbotten. I samband med en artikel i Västerbottens Kuriren om Google-bilens besök uppstod en debatt på vk.se. Signaturen Stefan är upprörd och skriver: ”Jag vill då baske mig inte ligga ute och skylta på nätet med mitt hus. Vad är nästa steg, lägga ut bilder på de som bor i huset eller filma inne i husen? Det är bara att glömma allt privatliv om Google får fortsätta i samma stil.”

Hjördis håller med och skriver: ”Jag håller med. Jag vill absolut INTE att vem som helst bara ska kunna kolla på vårat hus. Vars är samhället på väg egentligen? Huvva!”

Men trots protesterna är de flesta i debatten positiva till att Google fotar länets gator och hus. Signaturen Tittuut utbrister: ”Vi är med, hihi!!! Känns hur roligt som helst!!!” och Mats menar att det är en perfekt tjänst för den som planerar sin semester: ”Jag använde tjänsten för att orientera mig i Nice (Frankrike) innan jag åkte ner. När jag väl klev av tåget i staden så var det inga problem att känna igen sig från gatubilderna och hitta dit jag skulle.”

Hur många som kontaktat Google från Västerbotten för att få sitt hus utsuddat är svårt att få någon siffra på. Men förmodligen är det inte så många för om man tittar runt på länet genom Google Street View så är det svårt att hitta några hus som är bortsuddade. Är det så att Västerbottningarna är mindre misstänksamma mot Google än vad tyskarna är?

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.