Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Min tv har blivit en dator

Jag skriver detta blogginlägg på min tv. Alltså inte med min bärbara eller min stationära dator, utan rakt in i tv-skärmen. Platsen i tv-soffan har förändrats sedan min tv blivit uppkopplad mot nätet.

Under min tv står idag en dator och tv:n kan jag styra med inte bara fjärrkontroll utan också mus och tangentbord. Mellan tv-programmen surfar jag på internet. Min tv-skärm har också blivit en datorskärm och jag kan skicka mail, uppdatera min status på Facebook, skriva på min blogg samtidigt som jag följer tv-programmen i bakgrunden.

Samtidigt har min dator blivit min tv eftersom jag ofta tittar på nyheterna och ibland på sportsändningar i min bärbara dator.

Jag märker hur mitt vardagsrum är ett levande exempel på hur platser förändras i och med att digitala tjänster och produkter bäddas in i dem. I förarbetet till den digitala agenda som regeringen kommer att lägga fram under 2011 läser jag: "Hemelektronikens kontinuerliga utveckling innebär att gränserna mellan olika typer av digital utrustning håller på att suddas ut. Tjänster konvergerar och förflyttas från den fysiska världen till den digitala och blir universellt tillgängliga från varje typ av utrustning, oavsett om det rör sig om datormobiler, bärbara pekdatorer, persondatorer, digitalradio eller HD-television. Enligt olika prognoser kommer nästan allt digitalt innehåll och alla tillämpningar att levereras online 2020." Se En digital agenda för Europa.

2020 är tio år bort men redan är vi där. Redan idag ser vi hur tjänster smälter samman och konvergerar. Detta kommer att förändra våra liv i grunden.

Därför är regeringens arbete med en Digital agenda för Sverige oerhört viktigt. Den stora förändring som vi nu kliver in i måste få genomslag i den nationella politiken, och förhoppningsvis kan den få det, bland annat genom den Digitala agendan.

När jag skriver detta har jag också nåtts av den glädjande nyheten att HUMlab vid Umeå universitet får ett stort Wallenberg-stöd för att tillsammans med Stanford University undersöka hur platser som hemmet, kontoret, skolan, staden förändras av ny teknik och medier. Forskningsprojektet Media Places får 18 miljoner i stöd för att ge större kunskap om den omvälvande förändring samhället och vi själva står inför.

Allt detta kommer att bli mycket intressant att följa.
 

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Larsa Rännar

    Nämen så intressant…som ormen Kaa säger i djungelboken.
    Snart kanske vi kan använda en hel interaktiv vägg som skärm. Så att vi kan liksom studsa mot väggen och byta tapeter och läsa tidningen med bokstäver i manshöjd.

    Här i Bryssel håller snön på att smälta iväg och alla olika nationaliteter och religiösa riktningar turas om att fira just sin jul eller högtid. Ortodoxerna har ännu inte fått sina klappar. Och medan muslimerna väntar till fredagsbönen håller jag på att steka grekiska köttbullar för vårt nyårsfirande i Ardennerna bland hästar, getter och åsnor. Och en massa vänner förstås.

  2. Joel

    Mycket intressant tanke Mikael!

    Riktigt kul med HUMlab och Media places.
    Vart exakt kommer man att kunna följa arbetet och ta del av vad som görs för alla miljonerna?

    /Medianörd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.