Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Surfplatta till hemmakocken

Kladdiga och solkiga kokböcker blir inte längre något irritationsmoment för landets hemmakockar. I takt med att de nya surfplattorna säljer slut i affärerna kommer allt fler hemmakockar att börja använda dem vid spisen för att följa recept och matlagningstips. Och kokboksförlagen står inför en tuff utmaning.


Surfplattan vid spisen är uppkopplad mot internet vilket gör det lätt att hämta hem recept och även skriva på Facebook vad man ska ha till middag.

Surfplattorna har inget fysiskt tangentbord, enbart ett virtuellt, vilket gör att det inte blir något klet mellan tangenterna och glaset är dessutom lätt att torka av från fett. Att man dessutom kan uppdatera sin status på Facebook direkt från matgrytorna lockar säkert också många.

I de program och appar som kan laddas ner till en surfplatta kommer det säkert att bli vanligare framöver med videofilmer där man kan följa proffsiga kockars matlagning steg för steg.
  
Frågan är då hur de traditionella bokförlagen kommer att möta konkurrensen från dessa appar och surfplattor. Får vi se förlagen göra rejält intåg på den digitala marknaden och bli mer av multimedia-producenter och utvecklare?

De har i så fall en tuff kamp att föra mot uppstickare som Menyse Mat & Dryck som tagit vägen till internet direkt utan att gå förbi bokproduktion. Menyse Mat & Dryck har också sett möjligheten med såväl nya smarta mobiltelefoner som surfplattor och erbjuder appar med recept till dessa.  Men Menyse trycker inte bara på att det är vid spisen som man kan ha hjälp av deras app. I beskrivningen av iPad-appen påpekar man att det är enkelt att ta med sig surfplattan ut på stan vilket man tänker sig att hemmakockarna ska kunna göra: ”att ha med överallt – i matbutiken för inspiration, på Systembolaget för vin- och öltips, eller i köket vid matlagningen”.
 
Kokböcker har varit en riktigt bra marknad för förlagen under senare år. Nu får vi se hur de kommer att klara utmaningen från de nya uppstickarna som satsar på digitala surfplattor och smarta mobiler.

För de kommer stort. Pekplattor och surfplattor blev en stor försäljningssuccé under julhandeln, hävdar såväl Onoff som e-handlaren Dustin. Pekplattor var ju också utnämnde i förväg att bli Årets julklapp av Handelns Utredningsinstitut

Och uppenbarligen hade de nya surfplattorna en bra åtgång i affärerna. Så snart finner vi dem väl vid sidan av spisen hos var och varannan hemmakock.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.