Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Surfplatta, läsplatta eller pekplatta?

Årets julklapp 2010 var en, ja, vad hette den nu? Var det en surfplatta? Eller en pekplatta eller kanske en läsplatta? För en ePlatta var det väl inte?

De nya små platta bärbara datorerna känns igen genom att de mest ser ut som om en bildskärm (datorskärm? pekskärm? tryckskärm?) utan mus och tangentbord. Viss förvirring har dock uppstått kring namnet på denna dator, som kom till Sverige under hösten 2010. Flera olika namn cirkulerar men inget har ännu riktigt avgått med seger.

En sökning på Google fredag 7 januari ger följande träffbild:
Surfplatta 535 000 träffar
Läsplatta 363 000 träffar
Pekplatta 108 000 träffar
Eplatta 4 740 träffar

Mest vanligt verkar alltså ordet surfplatta ha blivit under de första månaderna. Men journalisten Anders Lotson på tidningen Computer Sweden protesterar och slår ett slag för ordet pekplatta. Han menar att begreppen surfplatta och läsplatta enbart tar upp några delar av de funktioner som dessa nya datorer erbjuder. Man kan ju också spela spel, titta på film, skicka mejl, uppdatera Facebook, skriva på Twitter, läsa kartor och mycket annat på dem. Men vad man än vill göra så måste man peka på skärmen, menar Anders Lotson, och därför bör det heta pekplatta.

Att peka betyder då i detta fall inte att rikta fingret åt ett specifikt håll utan istället att man sätter fingret mot det man vill utpeka på skärmen.

Fast visst kan det kännas konstigt att säga att man pekar. Använder du en mus så säger du oftast att du klickar på en länk eller en bild. Men med fingret mot skärmen kan ordet klicka upplevas konstigt eftersom klickandet sker på musens knapp. Mer naturligt kan då vara att säga trycka på skärmen. Men tryckplatta har absolut inte varit ett alternativ för dessa nya datorer.

Så vad säger vi? Ja, idag är det främst surfplatta eller läsplatta som gäller. Åtminstone om man får döma efter en sökning på Google.    
 

Etiketter: , ,

En kommentar

 1. Torbjörn Stråhle

  Jag håller just på att starta upp en förstudie för ett projekt för plattor i en medelstor svensk kommun och ramlar över begreppsförvirringen hos många som pratar om dem. Eftersom jag tycker det är viktigt med namn så vill jag ha en bra start i projektet med ett och samma namn som känns bekvämt… korrekt men ändå vedertaget. När jag gör samma googling idag så hamnar jag på:

  Surfplatta 1 460 000 träffar
  Läsplatta 1 250 000 träffar
  Pekplatta 311 000 träffar
  Eplatta 6 030 träffar

  Eftersom läsplatta är en helt egen teknik med ”elektroniskt” bläck och ej har någon egen-belysning så känns det som det går bort helt när vi pratar om I-pads och MS/Android-varianter. Tittar man sen på Surfplatta eller Pekplatta så känns nog det förstnämnda mest bekvämt. Lite förvånansvärt att inte Svenska Datatermsgruppen har tagit tag i problemet ännu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.