Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Fast telefoni försvinner. Vad mer?

Allt fler överger fasta telefonen i hemmet. Idag läser jag på Twitter hur signaturen @erkstam skriver:
"Sorry alla telefonförsäljare. Stängde fasta telefonnumret hem nu. Det var bara ni som använde det numret."

Signaturen @fredblom svarar: "
Jag har haft den urdragen i ett år pga exakt samma orsak. Verkligen INGEN annan som ringt dit på flera år."

Allt fler blir det som följer detta exempel, också mina gamla föräldrar som är 80+. De fick ju vara med på den tiden när telefonväxeln kom till Bygdå och Malgovik och öppnade ett fönster mot världen. Men ifjol stängde mina föräldrar den fasta telefonen ute i sommarstugan. Med sina mobiler tycker de att de går att nå lika bra ändå och barnbarnen har ju inga problem att ringa på deras mobiler.

Så fast telefoni verkar inte bli mer än cirka 100 år som institution i svenska samhället trots att det för några årtionden sedan inte fanns anledning att tro att den skulle försvinna.

Vad är det för teknik och nödvändigheter vi har idag som inte kommer att överleva i framtiden? Mynt och sedlar? Körkort i plånboken? Nycklar i nyckelknippan? Television? Radio? Papperstidningen? Mobiltelefonen?

Plötsligt kan det som vi betraktar som en självklarhet med ens stoppas undan i historiens arkivhyllor på våra länsmuseer.

Etiketter:

En kommentar

  1. Sigurdur

    Ville också lämna fasta telefonen bakom mig, men det föll på familjebilden, men två barn som inte än kan komma ihåg att ladda mobiltelefoner – är man många är det för många nummer att hålla reda för utomstående.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.